PONIŽAVAJUĆA CENA HLEBNOG ŽITA: Za ovogodišnji rod, bijeljinskim ratarima nude 0,35 KM za kilogram

B.Milošević 06. 07. 2024. u 08:30

BEZ obzira na to što su semberski ratari izračunali, i to predočili mlinarima, da samo cena od 0,43 marke za kilogram hlebnog žita pokriva troškove proizvodnje, juče su iz bijeljinskog "Žitoprometa" najavili, da će ovogodišnji rod pšenice plaćati samo 0,35 maraka po kilogramu.

Foto: B. Milošević

Po rečima Bojane Trifković, zamenice direktora "Žitoprometa", ratari bi trebalo da budu zadovoljni ovom cenom, jer je ta cena pšenice i u okruženju.

- Ratari koji ne budu zadovoljni otkupnom cenom, mogu u silosima "Žitoprometa" skladištiti pšenicu do 1. avgusta, a nakon toga mogu uzeti pšenicu ili platiti skladištenje.

Savo Bakajlić, predsednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice ističe da o ceni pšenice ne treba nagađati.

- Postoji cena koštanja obrade i žetve, a mi tražimo da nešto i zaradimo, tako da je realna cena 0,5 maraka po kilogramu. Valjda bi i mi proizvođači trebalo nešto da se pitamo o otkupnoj ceni pšenice, jer ne počinje proizvodnja od mlinara i pekara, nego od nas - ratara.

Zasejano 20 odsto manje

MIĆO Petrović, poljoprivrednik iz Broca, kaže da se oseća kao u robovlasničkom društvu.

- Pa i ove godine je zasejano 20 odsto manje pšenice nego lane, a mlinari i pekari neka razmisle, ko će im zasejati pšenicu za narednu žetvu. Seljaci će pre pustiti da im njive zakorove nego da kreditiraju gubitke, a zaradu ubiru mlinari i pekari koji nisu videli njivu. Posejaćemo samo onoliko da imamo hleba za porodicu - kaže Petrović.

Hoće li narednih dana, nakon izraženog nezadovoljstva poljoprivrednika, biti korekcije ponuđene cene, ili će kao i prethodnih godina, ratari uknjižiti još jednu žetvu sa gubicima, ostaje da se vidi.

Kažu, ako nas ne unište led, mraz, poplava, suša i oluje, sačekaju nas mlinari i pekari, pa nam je već svejedno od koga smo stradali.

Pogledajte više