VLADA SRPSKE JAČA BANKARSKI SISTEM: Izmenom zakona, Investiciono-razvojna banka RS moći će da obavlja platni promet

S. MIŠLjENOVIĆ 06. 07. 2024. u 09:43

UVOĐENjEM Investiciono-razvojne banke RS (IRB) u platni promet i njenom reorganizacijom u komercijalnu banku, Vlada RS ojačava bankarski sektor Srpske, jer je procenjeno u Vladi da je Srpskoj potrebna jaka domaća banka. IRB očekuje da što pre dobije potrebne dozvole od Centralne banke BiH i SWIFT, pa da počne da radi na tržištu.

IRB RS foto capital ba

Dražen Vrhovac, direktor IRB RS, kaže da IRB neće poslovati sa osobama i firmama sa crnih lista i te optužbe su neosnovane. Dodaje da se Izmenama i dopunama Zakona o IRB RS, kojim se predviđa uvođenje platnog prometa i prijem depozita, ne narušava sistem poslovanja banke, i nema rizika za korisnike. Govoreći o procesu usklađivanja, Vrhovac je rekao da je to dugotrajan proces i da će se ispuniti svi uslovi da bi IRB mogao poslovati, navodeći da to podrazumeva i poštovanje pravila OFAK, odnosno američke Kancelarije za kontrolu imovine stranaca.

- Apsolutno se IRB ne izlaže riziku. Kada ispuni sve uslove i dobije potrebne licence i dozvole za platni promet, neće moći otvarati račune pravnim ni fizičkim licima koja se nalaze na OFAK listi - ukazao je Vrhovac.

Kaže da će IRB biti potpisnik svih pravila OFAK, ali i drugih međunarodnih ugovora po kojima funkcionišu sve banke, istakavši da se na ovaj način jača pozicija IRB jer će sada klijentima pružati više usluga.

- Opozicija često izvrće pojmove i dezavuiše javnost. IRB će poštovati sva pravila koja definišu Centralna banka i nadležne agencije - istakao je Vrhovac.

Proteraćemo one koji prete

MILORAD Dodik, predsednik RS kaže da postoje informacije da jedan američki službenik obilazi banke u Srpskoj i preti sankcijama, i dodao da se to neće dozvoliti.

- Onaj koji preti bankama biće upozoren da to ne čini ili će biti proteran iz Banjaluke - rekao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH, saopšteno je da se američke sankcije mogu primeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke u privatnom ili javnom vlasništvu, koje pružaju podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod sankcijama.

Ministar finansija RS Zora Vidović kaže da nijedna banka u Srpskoj nije sankcionisana, te da zakoni o IRB, bankama i unutrašnjem platnom prometu nemaju veze sa firmama koje su pod sankcijama. Vidovićeva je poručila građanima Srpske da imaju poverenja.

- Svi oni koji imaju kredite kod IRB preko komercijalnih banaka ne treba da se brinu - tvrdi Vidovićeva.

Šef Kluba poslanika opozicionog PDP, Igor Crnadak, smatra da je priča oko IRB da postane komeracijalna banka reakcija na sankcije firmama preko kojih vlast izvlači pare. Tim firmama, kako kaže, banke zatvaraju račune.

- Banke, dakle, ne blokiraju novac, nego zatvaraju račune. NS RS je usvojila zakone kako bi te firme sa zatvorenih računa uzele novac i prebacile ga na novi račun u IRB. Zato se Zakonom i IRB RS predviđa samo za primanje depozita i unutrašnji platni promet - istakao je Crnadak.

Pogledajte više