POLJOPRIVREDNI FAKULTET IZ NOVOG SADA BRINE O ZELENILU U TREBINJU: Zelene površine u rukama stručnjaka

D.Curać 06. 07. 2024. u 15:40

STRUČNjACI sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dogovorili su u Trebinju saradnju sa gradskom upravom koja podrazumeva održavanje zelenila u tom gradu.

Foto Grad Trebinje

Saša Orlović. profesor Poljoprivrenog fakulteta, šef katedre za pejzažnu ahitetkuru i hortikulturu, očekuje uspešnu saradnja gde će struka i nauka davati konkretna rešenja problema vezanih za gradsko zelenilo, što se u Novom Sadu radi odavno.

- U Trebinju treba malo poboljšati estetski efekat zelenih površina, jer nije samo zelena boja ono što daje lepu sliku. Potrebno je uraditi i analizu zdravstvenog stanja stabala, pošto često drveće izgleda zdravo, a instrumenti pokažu da je iznutra trulo - istakao je Orlović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je najavio da će se na sedici Skupštine grada doneti dokument o obaveznom procentu zelenila u gradu, po ugledu na Novi Sad.

Gradnja

Saša Orlović Orlović posebno je naglasio da se prilikom gradnje treba voditi računa o zelenim površinama i podsetio da u Novom Sadu, po urbanističkom planu, tamo gđe se grade novi objekti mora biti 30 odsto zelenih površina, a na njima 60 odsto drveća.

- Značajno je za delove grada gde je intezivna gradnja uraditi projektnu dokumentaciju kako bi se te površine planski ozelenele. Uradićemo sve da zelenila bude više, ali da ono bude i bezbedno – rekao je Ćurić.

Pogledajte više