NASTAVNIK POSTAO "DŽAK ZA UDARANJE“: Izazovi prosvetnih radnika svaki dani sve veći i veći

T. CVIJETIĆ 06. 07. 2024. u 06:15

SVEDOCI smo da u ovim izazovnim vremenima, biti profesor je nešto što zahteva divljenje i podvig. Nastavnici banjalučkih škola suočeni sa svakodnevnim pritiscima odlučili su da osnuju Udruženje "Ipak se okreće", sa ciljem zaštite prosvetnih radnika i da svoj posao obavljaju što bolje.

Foto: T.C.

Nastavnik engleskog jezika Tamara Ponorac iz OŠ "Georgi Stojkov Rakovski" kaže da je došlo takvo vreme da su nastavnici izloženi raznim pritiscima, nepoštovanju od strane učenika, nekulturnom ponašanju. U brojnim situacijama su prepušteni sami sebi, bez podrške nadležnih organa, zbog čega su se okupili da bi definisali načine zaštite.

- Danas imamo previše direktan kontakt i ophođenje učenika prema nastavnicima kao da su prijatelji, što je početni problem. Slede potom komentari koji se upućuju nastavniku, odgovaranje na nekulturan način, pisanje kojekakvih komentara na "mrežama", direktne pretnje: "Videćete vi, rešiće to moji tata i mama", i sijaset primera koji su doveli do ove situacije u kojoj se nalazimo - kaže Ponorac.

Profesor istorije Slavko Antonić iz OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka i OŠ "Vojislav Ilić" Krupa na Vrbasu ističe da je pozicija škole, obrazovanje, prosvetnih radnika u silaznoj putanji.

- Pritisci su sa svih strana, a mehanizmi da se položaj prosvetnog radnika popravi ne postoji. Želimo da dobijemo status službenih lica - ističe Antonić.

Ništa mu nismo mogli!

JEDAN od učenika je zbog nepristojnog ponašanja zapisan čak 22 puta tokom drugog polugodišta, psovao nam je majku i ništa mu nismo mogli, imao je nedovoljno vladanje, ali je prošao, ističe Danijel Mihić. Dodaje da je ovo bio okidač da se nešto preduzme i promeni kako bi se zaštitili nastavnici i đaci, ali i roditelji.

Pravoslavni veroučitelj Danijel Mihić iz banjalučke OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", kaže da je sada nastavnik postao kao "džak za udaranje".

- Bilo ko danas može ući u razred, izgalamiti se na vas i reći: "Kako detetu možeš dati trojku". I, to nije strašno, ali to je skup sitnica i svakodnevnih pritisaka koji se iz dana u dan gomilaju - kaže Mihić.

Pogledajte više