RUKOVODSTVO I RADNICI ELEKTROPRIVREDE NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK: Potpisan kolektivni ugovor

D.Curać 21. 06. 2024. u 12:00

GENERALNI direktor "Elektroprivrede RS" (ERS) Luka Petrović i predsednik Odbora sindikata radnika ovog preduzeća Koraljka Kovačević Markov potpisali su u Trebinju jedinstveni kolektivni ugovor za sve zaposlene u tom holdingu.

Foto Srna

To znači da su novim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan na period od tri godine, zadržana sva prava 9.000 radnika i implementirana sva tri aneksa doneta tokom važenja prethodnog kolektivnog ugovora.

- To je najznačajniji dokument za radnika, ali olakšava rad i poslodavcu. Možemo se pohvaliti da imamo jedan od najboljih kolektivnih ugovora u region - rekla je Markova.

Za primanja zaposlenih u tom periodu biće obezbeđeno 1,47 milijardi KM, čime su zaposleni po proseku primanja drugi u Srpskoj.

- Pre isteka prethodnog kolektivnog ugovora uspeli smo posredstvom radnih grupa u ime poslodavca i sindikata svih preduzeća u holdingu da usaglasimo stavove - istakao je Petrović.

Počeli 24. susreti radnika

U TREBINjU su u isto vreme sa potpisivanjem kolektivnog ugovora počeli 24. susreti radnika "Elektroprivrede RS" koji su okupili oko 1.500 učesnika. Koraljka Kovačević Markov rekla je da je reč o najvećem događaju u regionu koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika.

Predsednik Konfederacije Sindikata ERS Željko Tepavčević istakao je da su se potpisivanjem kolektivnog ugovora stekli preduslovi da se u naredne tri godine jačaju "Elektroprivreda" i zavisna preduzeća.

- Smatramo da smo na istom zadatku i uprave preduzeća i predstavnici radnika koji smo u Sindikatu - rekao je Tepavčević, koji je i predsednik Sindikata RiTE "Gacko".

Pogledajte više