ODBOR NS RS ODBACIO PRITUŽBE NA IZBORNI ZAKON I ZAKON O REFERENDUMU RS: Bošnjaci zloupotrebljavaju zaštitu vitalnog interesa

S. MIŠLjENOVIĆ 18. 06. 2024. u 19:51

ZAKONOM o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nije povređen vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda, zaključeno je na sednici Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske kojoj je predsedavao predsednik parlamenta Nenad Stevandić.

Foto: Borislav Zdrnja

- U ovim zakonima ne postoji bilo kakav oblik diskriminacije ili bilo koji oblik ugrožavanja nacionalnih, socijalnih i etničkih prava - rekao je Stevandić nakon sednice Odbora.

On je naveo da će odgovor Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske sutra biti prosleđen Ustavnom sudu Republike Srpske na odlučivanje.

Stevandić je rekao da je za četvrtak, 20. jun, sazvao Kolegijum Narodne skupštine Srpske na kojem će predložiti da 2. jula budu održane dve sednice parlamenta.

On je precizirao da će prvo biti održana svečana sednica Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da se obrati predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, a potom da bude održana redovna sednica na kojoj bi trebalo da bude razmatrana Deklaracija nedavno usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Podsećanja radi, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon Srpske usvojeni su na 13. posebnoj sednici NS 19. aprila ove godine. Već tada je bilo jasno da će Klub Bošnjaka u Veću naroda pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što su na kraju i uradili.

Pogledajte više