LIVNO TESNO ZA 200 SRBA?! Stižu reakcije na grafite "Ubij Srbina" i nacistički simbol kukasti krst

S. MIŠLjENOVIĆ 13. 06. 2024. u 06:15

NA dečjem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti "Ubij Srbina" i nacistički simbol kukasti krst.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Livno 2022

Jedan od srpskih povratnika u Livnu, koji nije želeo da ga imenujemo, kaže da je zaprepašćen ovakvim porukama koje pozivaju na ubijanje Srba i to na mestu gde se deca igraju!

Broj Srba u Livnu je inače na "nivou statističke greške", a najviše povratnika je u selima u Livanjskom polju. Povratnička populacija je mahom starija, a mladih srpskih porodica gotovo da nema. Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi, a u livanjskoj opštini živi tek desetak srpskih mališana. Sagovornici "Novosti" kažu da su ovakvi natpisi jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli u Federaciju BiH.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorad Kojić kaže da se izlivi srbofobije dešavaju u kontinuitetu u Federaciji BiH, a poslednji slučaj je ispisivanje uvredljivih grafita u Livnu.

- Sigurno je da u Livnu, u kojem živi samo 200 srpskih povratnika, to izaziva osećaj straha - rekao je Kojić.

Kladanj primer genocida

RADANOVIĆ navodi da je srpsko stanovništvo tokom građanskog rata 1992-1995. godine ubijano u kućama, stanovima, proterivano, uništena su kompletna srpska naselja i sela.

- Kao primer genocida može se navesti opština Kladanj, u kojoj je bilo 13 većinski srpskih naselja: Jelačići, Konjevići, Kovačići, Lupoglavo, Matijevići, Mladovo, Obrćevac, Olovci, Pelemiši, Pepići, Vranovići, Vučinići, Brdijelji. Sva navedena srpska sela su opljačkana i zapaljena. Ni danas nisu obnovljena. Celokupno srpsko stanovništvo je proterano. Ko nije otišao bio je ubijen - naglašava Radanović.

On je naglasio da je neophodno da se preduzimaju mere na kažnjavanju osoba koje šire srbofobiju, jer je to sigurno jedini način prevencije budućeg ponašanja i širenja međunacionalne mržnje, a u ovom konkretnom slučaju mržnje prema srpskom narodu.

- Neophodno je procesuiranje takvih ljudi, jer se njihovim kažnjavanjem srbofobija sigurno može suzbiti - smatra Kojić.

On je poručio da je bitno da se identifikuju počinioci širenja nacionalne, rasne, etničke i verske mržnje i budu sankcionisani, te da srbofobija prestane da bude stil ponašanja.

- To je jedini način za građenje suživota. Unošenje i širenje nacionalne netrpeljivosti u BiH nije sigurno put ka pomirenju i suživotu - zaključio je Kojić.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, kaže da je cilj aktuelne politike u Federaciji BiH uklanjanje Srba i pravoslavlja sa područja FBiH.

- Prema popisu iz 1991. godine na teritoriji današnje FBiH živelo je 542.897 Srba. Prema popisu iz 2013. godine, u FBiH je živelo 56.550 Srba. Sad, 11 godina kasnije, u FBiH živi oko 35.000 Srba - ističe Radanović i dodaje da su Srbi na nivou statističke greške u FBiH.

Pogledajte više