OČEKIVANI POLITIČKI ZEMLJOTRES: Dodik o porazima Šolca i Makrona - U Francuskoj se već vide posledice

Novosti online 10. 06. 2024. u 22:45

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da su izbori za Evropski parlament pokazali da su nosioci globalne politike EU izgubili i da je reč o očekivanom "političkom zemljotresu", ali "ostaje da se vidi da li će to na političkom planu napraviti određene promene".

Foto: V. Tripić

Dodik je istakao da je činjenica da su na izborima izgubili oni koji kreiraju evropsku politiku, pre svega nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron.

- U Francuskoj se već vide posledice, raspušten je parlament i raspisani su novi parlamentarni izbori. Šolc je isto poražen i to govori da su aktuelne politike poražene i da one, uprkos izrazito niskoj izlaznosti, nemaju podršku u javnosti - izjavio je večeras Dodik za RTRS.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog pobede partija okupljenih oko centra desnice, kojem pripada i premijer Mađarske Viktor Orban i lider francuske patriotske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

- Nije beznačajna poruka da se na evropskoj sceni menjaju politički obrasci i da oni koji danas vladaju u Evropi nemaju podršku u svojoj bazi. Ta baza je jasno rekla da želi druge, a drugi su već na sceni - rekao je Dodik i ocenio da će se "sada jače i snažnije čuti glas drugih".

Pogledajte više