MLADI PAROVI BRŽE DO KROVA: Gradska uprava Banjaluka omogućila besplatne placeve sugrađanima za izgradnju kuća

N. LAZUKIĆ 29. 05. 2024. u 07:45

CENE stanova u Republici Srpskoj dostigle su vrtoglave iznose.

Foto: Srna

Tako najskuplji kvadrat stambenog prostora u novoizgrađenoj zgradi u Banjaluci na najboljim lokacijama dostiže i 6.000 KM, a mladi bračni parovi koji su u potrazi za stambenim prostorom često su u potrazi za kreditnim subvencijama i olakšicama kako bi mogli otpočeti zajednički život u sopstvenom stambenom prostoru.

Na periferijama većih gradova nekretninu više gotovo nije moguće naći ispod 3.000 KM po kvadratu.

- Sve dok ima potražnje, cena neće padati. I kad dođe situacija da se potražnja u nekoj meri smanji, investitori će radije produžiti dinamiku prodaje - rekao je agent za nekretnine Dragan Milanović.

Gradska uprava Grada Banjaluka omogućila je besplatne placeve novopečenim bračnim parovima na kojima je planirana gradnja kuća i to u naselju Motike.

Dodali su da će u prvoj fazi za dodelu placeva moći da konkurišu mladi bračni parovi.

Da ljudi ostanu u Banjaluci!

DRAŠKO Stanivuković, gradonačelnik ranije je izjavio da grad ima dosta zemlje u vlasništvu u Motikama, Česmi, Debeljacima te da je ideja parcelisati ovu zemlju i podeliti mladim bračnim parovima.

- To je gradska zemlja, koja ne može biti poljoprivredno zemljište. S druge strane, ne može se napraviti poslovna ni industrijska zona. Dakle, ta zemlja stoji prazna i mi moramo da je održavamo. Zato smo došli na ideju da to isparcelišemo i podelimo ljudima da prave kuće i ostaju u Banjaluci - kazao je gradonačelnik.

- Na Skupštini grada je predložena tačka za izradu plana parcelacije, tako da sama dinamika zavisi od Skupštine. Prva grupa placeva predviđena je u Motikama, dok su ostale parcele u obradi - istakli su iz Gradske uprave i dodaju da će plan parcelacije odrediti i samu veličinu placeva.

Uz besplatne građevinske dozvole očekuje se da će korisnici ostvariti uštede oko 50.000 KM, što je približno jednako ceni izgradnje kuće.

Vlada Srpske odobrila je 220.732 KM za isplatu subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Vlada je dala saglasnost na Plan utroška sredstava Ministarstva porodice, omladine i sporta od 1. januara do 31. maja za isplatu ovih subvencija, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kao direktan vid podrške mladima, već 16 godina realizuje Poseban program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade. Do sada je za mlade i mlade bračne parove odobreno 5.488 subvencija, a u te svrhe je plasirano oko 19,5 miliona KM.

Pogledajte više