PROMOCIJA TURIZMA U REGIONU: U Bijeljini 13. po redu tradicionalna međunarodna manifestacija
U ORGANIZACIJI Turističke organizacije Bijeljine, otvoren je 13. Sajam turizma i gastronomije, koji je okupio 88 izlagača iz Srbije, Srpske, Federacije, Hrvatske, Crne Gore, i po prvi put, izlagača iz Grčke.
Izlagači od Herceg Novog, Velike Plane, Vojvodine, preko Pirota, do Tuzle i Županje, ponudili su i veliki izbor tradicionalnih jela i pića iz svojih krajeva. Jovan Petrović iz Pirota, ponudio je više vrsta sireva, od kravljeg, ovčijeg do kozjeg sira i čuvenog pirotskog kačkavalja, koji je proizveden u porodičnoj firmi "Piroćanci".
- Da bi se dobio kvalitetan kačkavalj, potrebno je da se prođe i više od tri godine. Još uvek ima stada na Staroj planini, ali je sve manje pastira - kaže Petrović.
Vasilije Ćuković, iz TO Herceg Novog, kaže da je predsezona na moru već počela, i nada se uspešnoj sezoni. A, iz Vojvodine, pored već poznatih destinacija, pozivaju goste na "Vino od antike" koje se održava u junu u Irigu.
Aleksandra Pavešković iz TO Velika Plana podseća da ova opština u centralnoj Srbiji, ima mnogo toga da ponudi turistima kada dođu u ovaj kraj.
Promicija
DENIS Šulić, ministar turizma RS, ističe da je TO Bijeljine, jedina u RS, koja je preuzela obavezu organizovanja jedne ovakve manifestacije.
- Ovo je dodatna promocija Bijeljine, jer kroz ovaj grad tokom godine prođe oko 100.000 gostiju - kaže Šulić.
- Pre svega, tu su manastiri Koporin, Pokajnica, Radovanjski lug, muzeji, galerije, izvrsna hrana, gostoprimljivi domaćini - kaže Aleksandra.
Na štandu Slavonije, Baranje i Srema ima svega - od gastronomije do etnologije. Županja nudi veliki izbor hrane, dobrih vina, rakija i likera, a tu su i brojne rukotvorine, zlatovez, narodne nošnje, kaže Marija Jovanović Firova.
Maja Petrović iz TO Tuzla, kaže, da ovaj grad sa okolinom, može da ponudi bogat sadržaj za turiste svih uzrasta i afiniteta. Gostima su na raspolaganju brojne galerije, muzeji, Panonska jezera...