TREBINJSKI INOVATOR BORKO BABALJ U SAD OSVOJIO PET ZLATNIH MEDALJA: Flaša-čaša očarala Amere

D.Curać 15. 01. 2024. u 08:10

NAKON zlatne medalje na sajmu inovatara u Las Vegasu u septembru, trebinjski inovator Borko Babalj za svoj izum flaša-čaša osvojio je još četiri najsjajnije medalje u Americi, čime je zaokružio ovu uspešnu godinu. Babaljeva inovacija osvojila je zlato u San Francisku, Bostonu, Njujorku i Sijetlu, u konkurenciji od 24 inovatora iz celog sveta.

Foto: D. Curać

- Prezadovaljan sam. Da budem iskren nisam očekivao da će i Amerika, gde je visoka tehnologija, u toj meri da prepozna kvalitet moga izuma. Sa novim nagradama, ukupno su 74 međunarodna priznanja iza mene i ne mogu da ne budem ponosan - istakao je Babalj.

Ovaj uspešni inovator svakako da ima razloga da bude zadovoljan kada su u pitanju priznanja širom planete, ali i ovog puta ističe da u BiH nema nikakve podrške za inovacije.

- Inovatori u BiH su prepušteni sami sebi. Mnogi čak odustaju od inovatorstva jer nisu u prilici da realizuju svoje inovacije, da ih zaštite, da naprave prototip i pretvore u proizvod. Po procentu uspešnosti izloženih inovacija širom sveta jedni smo od najuspešnijih, ali je procenat realizacije i pretvaranja inovacija u proizvod veoma mali jer društvo ne pomaže našim inovatorima - dodao je Babalj.

Uprkos svim problemima Babalj ne odustaje od inovacija. Trenutno pokušava doći do podrške za izradu protipa njegovih izuma, ali i da priprema nove inovacije.

Udruženje inovatora

BORKO Babalj je potpredsednik Asocijacije inovatora BiH i osnivač Udruženja inovatora istočne Hercegovine, u kojem je aktivno dvadesetak članova, od kojih je osmoro do sada nagrađivano.

- Jednostavno, to je moj način života. Nadam se da će doći bolja vremena za inovatore, da će neko prepoznati naš rad, jer sam ubeđen da korist od inovacija može imati šira društvena zajednica - zaključio je Babalj.

Glosa - Pronalazači u BiH su prepušteni sami sebi, mnogi čak odustaju jer nisu u prilici da ih realizuju

Pogledajte više