SVE OD MESA I MLEKA: U Dvorovima kod Bijeljine Semberski sajam

B.Milošević 19. 11. 2023. u 19:54

DVODNEVNI, sedmi po redu, Semberski sajam mesa i ribe, uz učešće više od 60 izlagača iz oblasti mesne industrije, proizvodnje mlečnih i pčelarskih proizvoda, vina i domaće radinosti iz Semberije i regiona, otvoren je u Dvorovima kod Bijeljine.

Foto: B. Milošević

Cilj sajma je promocija domaćih proizvoda uz nastojanje da potrošači kupuju domaću robu proverenog kvaliteta.

Ministar privrede RS Vojin Mitrović, na otvaranju sajma, posebno je istakao da Semberija vodi u proizvodnji mesa i ostalih životnih namirnica.

- Ovde žive i rade vredni domaćini, koji se suočavaju sa brojnim problemima, počev od pandemije virusa korona, pa do afričke kuge svinja, ali ipak izlaze na kraj sa svim poteškoćama i opstaju - kaže Mitrović.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu RS Saša Lalić podseća da Semberija ima kapacitete za dobru proizvodnju i dobru preradu, a kvalitetom robe može u sve zemlje Evropske unije.

Čvarci skuplji od mesa

NA sajmu je otvorena i prodajna hala, gde su posetioci po sajamskim cenama mogli nabaviti sve, od iznutrice do sušene pršute. Kilogram dimljene slanine košta 20 KM, svinjske polutke 7,50, a sveže kobasice 12 KM. Da su čvarci postali delikates, potvrđuje i cena od 23 KM za kilogram, za šta se moglo kupiti dva kilograma mesa od buta.

- Sledeće sedmice poljoprivrednicima će biti uplaćeno dodatnih dva miliona maraka, čime će biti obeštećeni svi koji su imali štetu u domaćinstvu, od velikih proizvođača, pa do malih - istakao je Lalić i dodao da ministarstvo, pored napora da održi stabilnost prehrambene industrije, investira u infrastrukturu, jer bez stalnog ulaganja nema konkurentnosti ni opstanka.

Proizvođačima i prerađevačima mesa iz Semberije pridružili su se i prerađivači iz Kuzmina (Srbija) i Visokog (FBiH), proizvođači ovčijeg i kozjeg sira iz Bileće, majstori za spremanje ajvara i džemova iz Dvorova, kao i proizvođači meda sa Ozrena...

Pogledajte više