ISTOČNO SARAJEVO – SINONIM STRADANJA I PONOVNOG RAĐANJA: Pre tri decenije, u toku rata, doneta odluka o formiranju grada

M. REGOJE 15. 03. 2023. u 10:00

POVODOM 30 godina od zvaničnog formiranja grada Istočno Sarajevo, u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu održana je svečana sednica Skupštine grada.

Mariana Regoje

Pre tačno tri decenije, u jeku Odbrambeno-otadžbinskog rata, doneta je Statutarna odluka o organizaciji Srpskog grada Sarajeva. Ta odluka ima istorijski značaj za Srbe ove regije i današnjih 65.000 stanovnika Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić istakao je da je ova sednica posvećena svim poginulim borcima i civilima koji su stradali za slobodu i stvaranje Srpskog Sarajeva.

Posvetićemo je, dodaje Ćosić, i svim građanima koji danas žive u Istočnom Sarajevu i učestvuju u njegovom kreiranju i razvoju - medicinskim radnicima, intelektualcima, studentima koji su se okupili oko jedne ideje, a to je ovaj grad.

On je istakao da su Srbi skoro ni od čega krenuli da stvaraju novi grad, Srpsko Sarajevo, ali da nisu bili sami.

NASTAO NA LEDINI

MIRKO Šarović, prvi posleratni gradonačelnik Srpskog Sarajeva, podsetio je da je pre 30 godina, u haotičnom vremenu, grupa hrabrih ljudi napravila planove za izgradnju grada.

- Postavili smo urbanističku viziju. Tada se nije činilo da će da bude tako, ali danas vidimo da je Istočno Sarajevo administrativni centar i jedan od najvažnijih gradova u RS a nastao je na ledini - rekao je Šarović

Milorad Veljović, savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao je da su Srbija i Republika Srpska bratske zemlje koje će uvek biti tu jedna za drugu.

- Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali se nikada neće odreći bratskog naroda u Republici Srpskoj, koja je faktor stabilnosti na prostoru Balkana - rekao je on.

Kako ističe, Srbija je danas ekonomski mnogo stabilnija i uvek će pomagati Srbe koji žive van njenih granica.

Skupština grada Istočno Sarajevo odlučila je da povodom jubileja dodeli i specijalno priznanje - Grb Grada, koje je u ime Grada Istočno Sarajevo uručio gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Grb Grada za doprinos razvoju Istočnog Sarajeva dodeljen je Vladi Republike Srbije, Vladi RS, Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Miloradu Dodiku, predsedniku Srpske.

Pogledajte više