I KUVARI IDU ZA VEĆOM PLATOM: Ugostiteljstvo godinama degradirano zanimanje u BiH i RS – u inostranstvu zarade do 2.500 evra

T. CVIJETIĆ

20. 07. 2022. u 07:52

GODINAMA već kuvari iz Srpske idu put inostranstva, masovno odlaze u Sloveniju, Hrvatsku, Italiju, Austriju, a neki čak i dalje.

Foto: Privatna arhiva

Sagovornici "Novosti" ističu da kuvari mahom odlaze iz Banjaluke, jer su njihova primanja izvan granica Srpske od 2.000 do 2.500 evra. Dobar kuvar ne može dostići ta mesečna primanja u Srpskoj.

- Ugostiteljstvo je degradirano zanimanje u BiH i Srpskoj, kuvari i konobari su mnogo cenjeniji i u susednim zemljama, ali i u Austriji i Nemačkoj, nego u Srpskoj - kazao je Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS i dodao da kuvari ne mogu da rade za 1.000 i 1.200 KM.

Kako kaže Tatić, uslov da bi se radnici zadržali u Srpskoj je da imaju siguran posao, i da kompletnu platu primaju preko tekućeg računa, da budu stimulisani kroz platu, da imaju slobodne dane.

Naglašava da mladi kuvari moraju ulagati u svoje iskustvo, i da moraju imati znanje, jer kako kaže do vrhunskog kuvara stiže se radom.

FOTO: Novosti

Željko Tatić

- Veoma lepo zanimanje, u ovom poslu sam 32 godine. Onaj ko voli da radi ovaj posao on će da radi, pogotovo u kulinarstvu, jer je ono podignuto na jedan nivo. Kvalitetan kuvar će biti priznat, biće priznat i u Banjaluci. Moraju mladi kuvari da shvate da treba da idu korak po korak - govori Željko Tatić i ističe da mlade kuvare koji dolaze na edukaciju stimuliše onom poznatom "Put do ženskog srca vodi preko tanjira".

Poznati banjalučki kuvar Relja Dimitrijević, executive chef u luksuznom salonu "Vila Slatina", objašnjava da gde god se nalazili, što se tiče rada koji nosi kuvarski posao, on nosi istu težinu, i dodaje je ovde posao teže organizovati zbog samog standarda života i našeg mentaliteta.

UNAPREĐUJE KULTURU I NAČIN ŽIVLjENjA

RELjA Dimitrijević je kaže da je kuvarski posao deficitaran u Srpskoj i da nije siguran da će se u bliskoj budućnosti nešto promeniti, te smatra da je to zadatak koji ostaje generacijama koje dolaze.
Naglašava da je kulinarstvo jedan segment koji unapređuje kulturu i način življenja jednog društva.

Smatra da gde god da se neko odluči za rad, bilo to ovde ili u inostranstvu, ljudi treba da budu srećni.

- Ja svoju decu odgajam da su oni stanovnici zemaljske kugle i da ne postoje nikakve granice, da provedu život tamo gde će biti srećni - kaže Relja.

Kuhinja je specifična, kao i svako drugo zanimanje, a kao ključno u ovom zanimanju Dimitrijević ističe poštovanje rada i angažmana.

- Ja u kuhinji čujem razne zvukove, jedan od najupečatljivijih zvukova je kada kapljica znoja padne i odzvoni o pločicu, a ta je kapljica esencija emocije i zove se - poštovanje. Možda bi pre novca trebalo razmisliti o reči poštovanje. Po meni je to ključ svakog odnosa - dodaje Dimitrijević.

Foto: Privatna arhiva

Relja Dimitrijević

Relja je postao šef kuhinje sa samo 23 godine, ali poručuje da se uspeh meri po tome, koliko je neko bio čovek.

- Zamislite koliko ima kuhinja u svetu, a zamislite onda koliko ima šefova kuhinja, onda ćemo se složiti zajedno da nije preterano veliki uspeh biti šef kuhinje. Ponoviću još jednom kao i mnogo puta do sada, mislim da uspeh nema nikakvih dodirnih tačaka sa poslom kojim se bavim - kaže Dimitrijević i zaključuje:

- Možda uspeh leži sasvim negde drugde. Možda je uspeh kada budemo stari ljudi i kada se pogledamo u ogledalo da smognemo hrabrosti da sebi kažemo "bio sam čovek".

Pogledajte više