IZ MODRIČE ZA AUSTRALIJU: Ziminca iz Zemljoradničke zadruge „Ekoplod“ našle tržiše na drugom kontinentu
PRE pet godine počeo je da radi poslovno preduzetnički centar „Jabučik“ u Modriči, čiji je osnovni zadatak da otkupi i preradi tržišne viškove voća i povrća sa ovih prostora.Uspješno rade na proizvodnji takozvanog slatkog programa i zimnice.
Sada privode kraju pripremanje zimnice.
-U “Jabučiku” udarni deo sezone je period od jula do kraja oktobra. Ranije je završeno pakovanje 15 tona marmelade od raznog voća. U toku je pakovanje zimnice. Završili smo kisele krastvace i paprike, slede kiseli kupus i cvekla. Kompletan program zimnice planiran je do 200 tona gotovih proizvoda. Sve što se proizvede ekološki je čisto i bez bilo kakvih hemijskih dodataka. – kaže Tatjana Stevanović, direktor Poljoprivredne zadruge “Ekoplod“ i tehnologa u Poslovno-preduzetničkom centru „Jabučik“
Proizvodi iz ovog centra već su postali prepoznatljivi na rafama marketa širom Republike Srpske i Federacije BiH.Cene nisu menjane godinama iako su sirovine značajno poskupele. Ove godine su tri tone priozvoda palasirali u daleku Austrlaiju i kako su rekli kupac je zadovoljna tako da će širiti ovu sradanju.
-Zadovoljni smo prodajom na nljšem tržištu koje je sada na nivou BiH, a posebno smo ponosni što su se naši proiozvodi počeli prodavati čak i u Austrliji. Imamo obećanje kupca da će povećati potražnju a mi radimo da se naši proizvodi nađu i u Evropskoj uniji.- otkriva planove Stevanovićeva.
Saradnjom sa desetak modričkih poljoprivrednih proizvođača i 46 kooperanti u ZZ Ekoplod su zadovljni.
-Sarađujem sa “Jabučikom” prvu godinu i mogu reći da sam prezadovljna.Ono što je najvažnije imam sigurnu prodaju a i cijenama sam zadovoljna. Naravno da nameravam nastaviti saradnju.- kaže Slađana Marić kooperant iz Dobrinje kod Modriče
U sezoni u „Jabučiku“ se angažuju sezonski radnici. U ovom trenutku radi njih 20 u dve smene i uglavnom su to mladi koji su na spiskovima Zavoda za zapošljavanje. Kako kažu sezonski radnik u sezoni može zaradit i do 5 hiljada marka.
-Završila sam srednju poljoprivrednu školu i nemam posla. Ovdje sam zadovoljna, posao mi odgovara. Za sezonu mogu solidno zaraditi i volela bih da ostanem da radim za stalno.- priča Ivana Lukić sezonski radnik iz Modriče
Na godišnjem nivo najviše se proizvode kiseli krastavci i kisele crvene i žute paprike, oko 100 tona, zatim značajne količine kiselog kupusa, cvekle i turšije.U Poslovno-preduzetničkom centru „Jabučik“ takođe se proizvode i domaći sokovi od raznih vrsta voća. U “Jabučiku” postoji hladnjača kapaciteta od 3 tona, te sušara za voće, povrće i ljekovito bilje kapaciteta jedne tone na 24 časa. Za pet godine rada proizvodnja je nekoliko puta uvećana i trenutno je dostigla 100% iskorištenost proizvodnih kapaciteta.