NIČE FABRIKA KOZJEG SIRA: Predstavnici dijaspore, projektant i tehnolog, ulažu u svoj majevički kraj
PREDSTAVNICI dijaspore, projektant i tehnolog, odlučili su da ulažu u svoj, majevički kraj.
Vaso Vasić, rođen u Tobutu kod Lopara, godinama uspešno projektuje i gradi rafinerije, luke i veštačka poluostrva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali očaran, kako kaže, rembrantovskim pejzažima Majevice, odlučio je da se bar na trenutak vrati u zavičaj i investira i gradi na majevičkim proplancima.
Prvobitna ideja o plantažama voća i borovnice je "otpala" kada je, sasvim slučajno, u Johanesburgu upoznao Miloša Boškovića, uspešnog tehnologa koji je već 26 godina radio u hemijskoj i prehrambenoj industriji.
Obojica su se složila da su netaknuti, zdravi majevički brežuljci najpogodniji za uzgoj koza i preradu mleka.
Vasić je u Lipovicama kupio imanje sa pašnjacima površine 27 hektara koje će služiti za zdravu ispašu koza. Stado trenutno broji 150 grla alpske, visokomlečne sorte, a plan je da uskoro na farmi bude 250 do 300 muznih grla, koje bi obezbedile oko 30 tona sira godišnje.
Miloš Bošković, inženjer tehnologije hrane, 26 godina je radio u Johanesburgu, u hemijskoj i prehrambenoj industriji na preradi nojevog mesa i kože.
- Kompletirali smo dobar tim za realizaciju naše ideje. Izgradili smo savremenu farmu sa muzilištem, a uskoro počinjemo izgradnju mlekare i fabrike za proizvodnju kozjeg sira u Priboju - kaže Bošković.
Prema njegovim rečima, jedna vrsta sira će nositi naziv "fudžejra" po mestu u Emiratima, za koju već imaju obezbeđeno tržište.
KOOPERANTI IZ REGIONA
PORED naših 250-300 grla, angažovaćemo i kooperante iz regiona, kako na uzgoju koza, tako i na proizvodnji kozjeg mleka. Stručne analize tržišta su pokazale da gotovo 70 odsto mlečnih proizvoda od kozjeg mleka možemo plasirati na inostrano tržište - kaže Miloš Bošković.