UZGAJIVAČI NISU NEZADOVOLJNI: Počela berba jagoda u Semberiji

Б.МИЛОШЕВИЋ 25. 05. 2021. u 18:52

IAKO vremenske prilike nisu bile naklonjene semberskim proizvođačima ranog voća i povrća, uzgajivači jagoda nisu nezadovoljni.

Foto: B.M

Veća šteta je na zasadima trešnje, jer u dužem vremenskom periodu sa niskim temperaturama nije bilo oprašivanja u vreme cvetanja, pa je sada na početku zrenja primetno odbacivanje plodova.

Gruba procena govori, da će rod trešnje biti umanjen za 20 do 30 odsto od očekivanog.

U jagodnjaku Čedomira Radovanovića iz Velike Obarske, počela je berba jagode sorte "kler" i "džoli" na površini od jednog hektara.

Foto: B.M

 

Ne izostaje zadovoljstvo zbog krupnih i sočnih plodova bez oštećenja...

- Srećna okolnost je, za razliku od prethodnih godina, da nas je zaobišla kiša u vreme zrenja i berbe jagode - priča Čedomir, koji se sa svojom porodicom, ovim poslom bavi već desetu godinu.

- Iako je rizičnije, opredelili smo se za proizvodnju na otvorenom, bez plastenika, jer su osunčani plodovi daleko zdraviji i ukusniji. Jagoda se trenutno prodaje po ceni od 3,5 do četiri marke po kilogramu, i to je realna cena, s obzirom na sva poskupljenja u proizvodnji, od repromaterijala, sistema za navodnjavanje, pa do dnevnice berača, do kojih je sve teže doći...

Foto: B.M

 

U odnosu na ostale proizvođače, Radovanovići su napravili iskorak više, na putu od jagodnjaka do kupca...

- Zdravu i očišćenu jagodu pakujemo u ambalažu od pola kilograma, da izbegnemo staru, lošu naviku sa pijace, gde se jagode kupe lopaticom sa stola u plastične kese, gde dolazi do gnječenja i oštećenja plodova. Trudim se, da pored zdravog i kvalitetnog ploda, kupac ništa ne odbaci od onoga što je kupio - kaže Čedomir Radovanović.

Pogledajte više