POGLAVARU SPC SERVIRAO PALENTU: Kulinar Goran Radivojević kuvao za patrijarha u manastiru Kovilj
SAN svakog profesionalnog kuvara je da pripremi jelo za neku poznatu ličnost.
Među srpskim kulinarima je već znano da im je (ne)skrivena želja da svoje specijalitete serviraju planetarno popularnom teniseru Novaku Đokoviću i patrijarhu srpskom Porfiriju. Novosađanin Goran Radivojević (45), nastavnik veština na Katedri za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, nedavno je imao veliku čast da u manastiru Kovilj, kuva i servira hranu upravo patrijarhu srpskom Porfiriju.
- Profesionalna znatiželja i pripremanje posne hrane, posebno one manastirske, u septembru me dovela u manastir Kovilj - kazuje nam još pod utiscima Radivojević. - Nisam ni slutio da će baš tih dana u manastir doći i patrijarh srpski Porfirije. Ne mogu da opišem svoje iznenađenje, ali i sreću, kada su mi monasi rekli da je tu i Njegova svetost i da će prisustvovati zajedničkom obedu.
Cenjena posna jela
- POSNA jela, posebno ona koja se spremaju u manastirima su vrlo cenjena - kaže Radivojević. - Želja nam je da posetimo što više naših manastira i da sakupimo njihova iskustva i otkrijemo načine na koje pripremaju hranu. Možda se sve to jednoga dana nađe među koricama budućeg manastirskog kuvara.
Mada kuvar sa velikim iskustvom i srebrnom medaljom osvojenom na nedavnom Svetskom nadmetanju kuvara u Singapuru, gde je bio jedini predstavnik Srbije, Radivojević je, priznaje, imao tremu.
- Bilo je vreme strogog posta, znači, hrana se mogla pripremati samo na vodi. Dok smo pripremali jela, u kihinju je ušao patrijarh, pozdravio nas je - sa uzbuđenjem priča naš sagovornik. - Napravili smo palentu sa soteom od pečuraka, paradajiz salatu i čorbu od bundeve i šargarepe i začinili je karijem i crvenom mlevenom paprikom. Dok smo svi zajedno jeli, krišom sam "bacao" pogled prema stolu za kojim je sedeo patrijarh, kako bih video njegovu reakciju. Po izrazu njegovog, ali i lica drugih, zaključio sam da su zadovoljni. Tada mi je, priznajem, laknulo.