IZ ŠUMADIJE PONELI NAJBOLJE UTISKE U KNIN: Deca iz Krajine bili gosti Udruženja "Omladina Aranđelovac"

J. Matijević 22. 10. 2024. u 14:00

MINULOG vikenda petnaestoro dece iz Knina gostovalo je u Šumadiji, u poseti Udruženju "Omladina Aranđelovac". Dečica iz Krajine članovi su Kulturno-obrazovnog društva (KOD) "Jevrem Grujić" u Kninu, koje je idejno začeto prošle godine na Kampu mladih u gradu pod Bukuljom, pa su tu simbolično i obeležili prvu godišnjicu rada.

Foto: Privatna arhiva

- "Rodili" smo se zahvaljujući radu ekipe na tom kampu, a pod rukovodstvom Nenada Bojića, soliste nacionalnog ansambla "Kolo" Milana Radovanovića i volontera "Omladine Aranđelovac". Posebno nam je bilo važno i što je predavač na kampu, rukovodilac hora "Krcko Oraščić", profesor Jelena Grujić, inače potomak znamenitog Jevrema Grujića, pristala da ponesemo ime njenog pretka. Zahvalni smo i ministru Đorđu Milićeviću koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom na podršci prošlog leta kada smo osnovani - kaže za "Novosti" Radmila Berić, rukovodilac KOD iz Knina.

Dodaje i da je KOD prvo srpsko društvo koje se bavi očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta kroz folklor, pesmu i radionice srpskog jezika u opštinama u okolini Knina.

Foto: Privatna arhiva

Mladi iz Knina i domaćini iz Aranđelovca

- Društvo nosi ime velikog patriote i borca za pravdu, što se može poistovetiti sa našim radom i delovanjem u Dalmaciji - objašnjava Berićeva. - Naše kulturno-obrazovno društvo trenutno ima 20 dece iz opština Biskupija, Kistanje i Skradin, kao i iz Grada Knina, ali nam je posebno zadovoljstvo što na prijem u društvo čeka još njih 35.

Na radnom vikendu u Aranđelovcu, sa petnaestoro dece koja su doputovala iz Krajine, po rečima naše sagovornice, sa njima su radili profesor Jelena Grujić i koreograf Milan Radovanović.

- Svaka poseta Srbiji raduje našu decu, a tokom ove minulog vikenda posebno zadovoljstvo pričinilo im je gostovanje aranđelovačkom KUD "Abrašević" i Osnovnoj školi "Svetolik Ranković". U Knin i svoja mesta vratili su se puni nezaboravnih utisaka i sa mnogo novih znanja - kaže Berićeva.

Pogledajte više