BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

J. Matijević 22. 10. 2024. u 12:15

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

Foto: Jovan Honda

Uz podršku Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije, novinari iz Rusije svojim pričama iz naše zemlje i "okom" kamere svojih snimatelja preneće milionima svojih gledalaca "razglednice" sa mnogobrojnih lokacija u našoj zemlji i mnogo zanimljivih razgovora.

- Ovaj projekat ima veliki značaj za našu zemlju, jer omogućava da se pred ruskim i međunarodnim auditorijumom predstave bogata kultura, tradicija i život u Srbiji. Snimanje ove emisije je još jedan korak u jačanju kulturnih i prijateljskih veza između Srbije i Rusije, veza koje su oduvek bile duboke i snažne. Kroz ovakve projekte imamo priliku da pokažemo svetu našu istoriju, običaje i vrednosti koje negujemo, kao i da se otvorimo za nove saradnje i razmenu ideja - rekao je Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Foto: Jovan Honda

Sa grnčarima u Zlakusi

Kroz objektiv ruskih novinara koji dve nedelje obilaze Srbiju biće predstavljeni srpska kultura, istorija, sport, gastronomija, ali i lične priče Rusa koji žive u našoj zemlji.

Foto: Marko Petrović

Arno Gujon sa ekipom iz Rusije i saradnicima

Emisija će ugostiti i poznate ličnosti iz Srbije koje su postigle uspeh u Rusiji ili rade na promovisanju rusko-srpskih odnosa, režisera Emira Kusturicu, producenta Boška Kozarskog, fudbalera Ognjena Koromana, direktora Ruskog doma Evgenija Barova, Irinu Antanasijević, profesorku na Filološkom fakultetu.

Za dvodelnu emisiju, novinari iz Rusije snimili su Hram Svetog Save i ruskog mozaičara Nikolaja Muhina koji je radio mozaik u Hramu. Osim toga, ekipa je snimila eksperiment pravljenja parfema u parfimeriji "Sava", procese pripremanja ajvara i kajmaka, zemunsku pijacu, majstorski čas izrade grnčarije u Zlakusi, zlatiborske trubače i folkloraše. Snimljen je i manastir Svetog Romana kod Paraćina gde je sahranjeno srce grofa Rajevskog, koji poslužio kao inspiracija za lika grofa Vronskog iz knjige "Ana Karenjina". 

Pogledajte više