KARLOVAČKI ZAVET NAŠ JE SPAS OD ISKUŠENJA: Međunarodnom naučnom konferencijom Bogoslovija "Arsenije Sremac" obeležava 230 godina

J. Simić - Z. Grumić

14. 10. 2024. u 18:13

U BOGOSLOVIJI Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, domu u kojem se 230 godina propoveda i ispoveda Božje slovo, te školuje i vaspitava buduće sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, juče je otpočela trodneva Međunarodna naučna konferencija o srpskoj crkvenoj prosveti.

Foto Z. G. - J. S.

Đaci, budući mladi bogoslovi koji će se kad im sazri vreme zaogrnuti mantijom, za ovu svečanost uparađeni u odela, spremno su dobrodošlicom i otvaranjem masivnih drvenih vrata na zdanju Bogoslovije dočekivali mitropolite, protojereje, đakone, profesore i druge goste iz Srbije, Republike Srpske, Grčke, Rusije, Makedonije, Poljske, Beča.

U blagoslovu skupu i poruci učesnicima patrijarha srpskog Porfirija, koju je pročitao episkop novobrdski Ilarion, ukazano je na važnost sabranja i saborovanja povodom velikog jubileja Bogoslovije koja i danas ima veliku ulogu u našoj Crkvi.

- Nauka traži egzaktne podatke, naučno proverljive i dokazive. Taj princip je u istoriji ove Bogoslovije uspostavio njen rektor, profesor i arhimandrit Ilarion Ruvarac. Znao je on, kao što i mi danas znamo, da knjige, povelje i spisi nikada neće moći da iskažu žrtvu generacija profesora koji su se neumorno, od 1794. kada je Bogosloviju osnovao mitropolit Stefan Stratimirović pa do danas, starali o ukupno 3.500 učenika koje je iznedrila ova Bogoslovija - naveo je Patrijarh u poruci.

U svojstvu domaćina svečanosti, visokopreosvećeni mitropolit sremski Vasilije uputio je dobrodošlicu učesnicima rekavši da je Bogoslovija bila i ostala mesto na kome se srpski pisalo, govorilo i mislilo.

- Ovde je svaki naš đak, čak i u najsmutnije vreme komunizma, slušao o svetim Nemanjićima, Brankovićima, o krstu i Kosovu i Metohiji, Svetom knezu Lazaru. Snaga ove Bogoslovije je u njenom obrazovno-vaspitnom sistemu u svetosavskom duhu, uprkos nastojanju savremene civilizacije da te vrednosti izmeni - rekao je čuvar trona Eparhije sremske.

Mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije, kao dugogodišnji profesor ovog sremskokarlovačkog učilišta i obnovitelj rada Bogoslovije u Krki, te član Svetog sinoda, kazao je da su Sremski Karlovci centar svesrpske pismenosti i kulture. U Karlovce, rekao je, "jednom se dolazi, a nikada ne odlazi" jer to je Srpski Sion, epicentar pesništva, kulture i hrišćanskih vrednosti.

- U današnjem vremenu sistem vrednosti je takav da možemo samo da se čudimo i pitamo otkud LGBT, Sodoma i Gomora, u našim školama? Zato je neophodno da svetosavska prosveta i škola budu izraz brige, ljubavi i staranja same Crkve - naglasio je i dodao i da živimo u teškim vremenima u kojima se zlo za dobro proglašava i da bi stoga naše pravoslavne škole trebalo da ostanu verne Hristu i Svetome Savi.

O bliskosti Ruske i Srpske crkve, koja traje još od 14. veka, govorio je Viktor Moskvin, direktor Doma ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin". Istakao je da su Srbi imali veliku ulogu u formiranju Ruske pravoslavne crkve, te da je Pahomije Logotet, poreklom Srbin, bio propovednik, jeromonah i hagiograf u Rusiji.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić kazao je da su ljudi u ovoj najstarijoj našoj instituciji knjige, nauke i kulture, duboko svesni koliko je naophodan oslonac u SPC.

- Očigledno je da je svet došao u takva apokaliptična iskušenja da iz njega neće moći da izađe bez drevne mudrosti koju nam vera daje. Naši preci umeli su da sačuvaju svojevremeno i Karlovačku mitropoliju. Nije bilo lako. Bilo je ideja da se zasnuje jedna sasvim nova crkvena administrativna organizacija u Habzburškom carstvu, a da se ne drži priključak sa Pećkom patrijaršijom. Na svu sreću, ta ideja je kategorički odbijena - podsetio je Stanić.

Dodao je da poruku predaka moramo uvek dobro razumeti, a ona glasi - kad god se neki deo našeg naroda, na neki način malo otpara, neka gleda da se što pre vrati svom korenu jer ćemo zajedno biti jači.

- Svojevremeno sam to nazvao Karlovačkim zavetom. I ako smo kao narod, vera i kultura sposobni da uđemo u nove izazove koje nam nameću novi civilizacijski okviri, a da pritom ostanemo svoji, onda se mi ne moramo plašiti novih iskušenja - poručio je predsednika Matice srpske koja će 2026. godine obeležiti dva veka trajanja.

Foto Z. G. - J. S.

Matrikula i Bogorodica sa Hristom

POVODOM jubileja, u zdanju Bogoslovije, arhitektonskom biseru Vladimira Nikolića, priređena je izložba 350 dokumenata, knjiga, ikona iz 17. i 18. veka i drugih svedočanstava trajanja ove škole. Mnoga od njih prvi put su prikazana. Rektor Jovan Milanović kaže da je najstariji dokument Matrikula (matična knjiga) iz 1794. U njoj su upisani đaci koji su se ovde školovali do 1820. Autor najstarije ikone iz 17. veka Bogorodice sa Hristom je nepoznat, a ovamo je doneta verovatno u Velikoj seobi 1690.

Pogledajte više