KOPRIVA HRANI NIKOLIĆE: Porodica iz Kosovske Kamenice pokrenula jedinstven porodični biznis od poznate biljke

D. Zečević

15. 10. 2024. u 12:05

JOŠ kao tromesečna beba imao sam problema sa nedostatkom gvožđa u organizmu i bukvalno su mi prvi dani života bili kritični.

Dejan i Slađana u proizvodnom procesu, Foto Privatna arhiva

Zato je doktorka posavetovala moju majku da me nekako nahrani koprivom, tako da mi je u ranom detinjstvu ova biljka, pripremana na razne načine, bila glavni obrok.

Ovim rečima Dejan Nikolić (42) iz Kosovske Kamenice objašnjava od kada i kako je došao na ideju da oformi porodičan biznis, ne tako uobičajen za ove krajeve: uzgajanje organske koprive, njena prerada u prah i pakovanje u kapsule. I dok nastavlja da priča kako je njegova majka, od kada zna za sebe, uvek pripremala nekakva jela sa koprivom, ovaj čovek, suprug i otac dve devojčice, formirao je 2019. godine plantažu koprive od desetak ari.

Biljku su u prvi mah sušili i tako je prodavali, ali je taj posao bio neisplativ, a kako su on i supruga ostali bez posla, noćima je razmišljao kako da pokrene neki posao od kojeg će moći da živi njegova porodica.

- Iako je tada jedna od ideja bila da ja i supruga odemo na privremeni rad u Nemačku, nije mi se odlazilo odavde, gde su moji preci živeli stotinama godina unazad. A kako mi je kopriva bila preokupacija u svakom smislu, razmišljao sam kako povećati posao i prerađivati je, a da ne izgubi suštinska lekovita svojstva - dodaje Dejan.

Foto Privatna arhiva

Danima je tragao po internetu i pronašao doktorski rad profesora iz Novog Sada koji se odnosi na liofilizaciju odnosno proces kapsuliranja koprive. Pojašnjava da tada nije znao šta znači taj proces, ali da je potom pronašao na internetu i shvatio da se to uklapa sa njegovom željom da se ne unište lekovita svojstva koprive, a da se učini dostupnom svima koji žele da je koriste. Međutim, budući da je taj proces prerade izuzetno skup i da se cena mašina i ostale opreme svodila na stotine hiljada evra, Dejan pojašnjava da je usledio trnovit put nabavke mašina.

- Pronašao sam liofilizator proizveden u Srbiji (firma Živorada Cvetkovića) u Valjevu, ali kada mi je rekao cenu odgovorio sam da nemam ni približno toliko novca. U međuvremenu sam zasadio još jednu plantažu organske koprive i kako je vreme prolazilo ja nisam imao mira, već sam bio uporan u nameri da ostvarim svoj plan. Srećom, imao sam u tome podršku pre svega supruge Slađane (38), roditelja i sestara i sada su svi uključeni u ovaj porodični biznis - dodaje naš sagovornik.

Napominje da je vlasniku firme iz Valjeva, proizvođaču mašine koja mu je bila neophodna, rekao da će založiti za nju sve što ima, očev stan u Kruševcu i svu porodičnu ušteđevinu, ali da je dobio velikodušan i prihvatljiv odgovor da može dug otplatiti s vremenom, kada počne da zarađuje svojom proizvodnjom. Ohrabren činjenicom da ima osnovnu mašinu, Dejan je sa suprugom počeo da nabavlja i ostalu, takođe, kako kaže, prilično skupu opremu, zbog čega su se, dodaje, zadužili svuda gde su to mogli...

- Budući da smo sve radili legalno i po propisima, instalirali smo mašinu i početkom 2023. godine otpočeli proizvodnju. Trenutno imamo 60 ari pod organskom koprivom i posedujemo sertifikar švajcarske licencirane agencije za pakovanje odnosno kapsuliranje koprive u prahu. Trenutno imamo četiri proizvoda, kapsule od 0,500 miligrama za odrasle, 0,300 za decu, proizvodimo seme koprive u kapsulama i koprivu u prahu od 100 grama koju mogu da koriste i bebe kao dodatak ishrani.

Dejan sa suprugom Slađanom i ćerkama Petrom i Teodorom, Foto Privatna arhiva

Fabrike za preradu koprive u regionu gotovo da nema, ali ih ima u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Kanadi, Australiji...

Srećna što je njen suprug ostvario svoj poslovni san, Dejanova supruga Slađana kaže u šali da će biti još srećnija kada vrate sve dugove. Nada se da će to biti za par godina, jer se njihovi proizvodi već plasiraju u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u centralnoj Srbiji, Beogradu, ali i na Kosovu i Metohiji. Imaju, dodaje, česte porudžbine internetom, ali ima i onih koji dolaze da kupe kapsuliranu koprivu u fabrici...

Zahvalnost i pomoć

- Maksimalni kapacitet u prvoj godini proizvodnje koprive u kapsulama bio je nekih 300 kilograma, ove godine imali smo manju proizvodnju jer smo prerađivali i seme koprive, a u planu je prerada, odnosno proizvodnja korena ove biljke - pojašnjava Dejan.
U Kosovskoj Kamenici, gradiću na KiM, u multietničkoj sredini i dalje živi oko pet stotina Srba. Dejan ne zaboravlja pomoć supruge, ali i roditelja Dragoljuba (70) i Olgice (75) koji su, priznaje, sada kada je otpočela proizvodnja malo minriji i manje uplašeni za budućnost unučica Petre (4) i Teodore (7).

Lekovita svojstva i nagrade

Kopriva u kapsulama deluje na jačanje zidova creva, protiv alergije i upalnih procesa, za imunutet i detoksikaciju organizma. Dejanova supruga Slađana, arhitekta po zanimanju, kaže da se odlično snašla u proizvodnji. Ističe i brojne nagrade za njihov proizvod, poput specijalne nagrade u Beogradu, zlatne medalje na Kipru, kao i Moskvi za inovativni proizvod.

Pogledajte više