PUPIN MOTIVIŠE NA VELIKA DELA: U Idvoru obeleženo 170 godina od rođenja velikog srpskog naučnika i vek od kada je dobio Pulicerovu nagradu

B. G. 10. 10. 2024. u 12:00

U IDVORU, rodnom selu slavnog srpskog naučnika Mihajla Pupina, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u Pupinovom Narodnom domu, svečanom akademijom "Oktobarski susreti" juče je obeleženo 170 godina od rođenja našeg velikog inovatora i vek od kada je dobio prestižnu Pulicerovu nagradu za autobiografiju kod nas prevedenu pod naslovom "Sa pašnjaka do naučenjaka" (u originalu "Od imigranta do pronalazača").

Foto: Pokrajinska vlada

Državnu delegaciju predvodila je Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade, a odluku predsednika Vučića da bude pokrovitelj obeležavanja ovih značajnih jubileja, uglednim zvanicama i gostima obrazložio je njegov savetnik za kulturu Dejan Savić.

- Mihajlo Idvorski Pupin je svojim likom i delom, to i te kako zaslužio - rekao je Savić, prenoseći prisutnima pozdrave predsednika Vučića. - U interesu daljeg razvoja nauke i obrazovnog sistema u našoj zemlji značajno je podržati ovakve projekte koji će mladima na utabanoj stazi Mihajla Pupina dati priliku da kroz nove inovacione i naučne centre dobiju mogućnost da prikažu svoja trenutna naučna i tehnička dostignuća.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Otvarajući "Oktobarske dane" predsednik Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da obeležavanjem ovog važnog datuma za srpsku i svetsku nauku, naš narod i društvo šalju jasnu poruku da znameniti naučnici i ljudske veličine niti smeju, niti mogu biti skrajnute ili zaboravljene.

- Građani Idvora i srpski narod moraju biti ponosni na ono što je Mihajlo Pupin ostavio Srbiji i svetu. Nemerljiv je i neizbrisiv trag koji je ostavio i mimo nauke, baš kao što su jedinstveni dostojanstvenost i autentično gospodstvo kojima je plenio. Pored brojnih izuma i obrasca istinskog patriotizma, Mihajlo Pupin ostavio nam je u amanet i neophodnost razumevanja moći znanja i njegove važnosti za razvoj pojedinca i društva - rekla je Gojkovićeva.

Foto:RTV

Mihajlo Pupin

Kazala je i da je Pupin na delu pokazao da je put "od pašnjaka do naučenjaka", odnosno od malog mesta u Srbiji do najviših svetskih visina i te kako moguć:

- Uz Nikolu Teslu i Milutina Milankovića proneo je srpsko ime planetom i dokazao neprolaznost maksime da se obrazovanje, predanost i trud uvek isplate. Sledeći Pupinov put, i mi danas posvećeno radimo na tome da Idvor postane mesto izvrsnosti, iz koga ćemo dobijati nove generacije naučnika koji će unapređivati čovečanstvo i motivisati ljude na velika dela.

Foto: B. Grujić

Pera kojima je Pupin pisao prva slova

Počasni meštanin Idvora Ivan Bošnjak, državni sekretar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u ime domaćina pozdravio je brojne ugledne goste:

- Domaćin je ovde samo jedan, veliki Mihajlo Pupin, a Idvor je pre svih njegov i zbog toga ovo mesto u Banatu moramo da uzdižemo i veličamo uz poklon seni velikom naučniku.

USKORO INOVACIONI CENTAR

DRŽAVNI sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Veselin Grozdanić najavio je skori početak rada Inovacionog centra u Idvoru, za mlade talentovane, buduće naučnike.

- To će biti vrhunac svih dosadašnjih stremljenja i rada manjih centara koji već postoje i u okviru kojih su se sprovodile aktivnosti vezane za delo i dostignuća Mihajla Pupina, a budući Inovacioni centar mladih naučnika predstavljaće ponos svih nas - istakao je Grozdanić. 

Dobri duh Mihajla Pupina prisutan je u njegovom Idvoru, od 9. oktobra 1854. kada se rodio i lebdi u mislima meštana, ali i mnogih naučnika, poslenika kulture i naročito mladih, stvaralaštvom vođenih ljudi. Patriota i humanista naprednim idejama i plemenitošću povezao je svet, bio jedan od osnivača NASA, pronalazač 142 vredna patenta i mentor nekoliko nobelovaca.

Foto: B. Grujić

Soba u Pupinovoj kući u Idvoru

Svi su se divili njegovim dostignućima i entuzijazmu, a on skroman i odan svojoj zemlji, imao je samo jedan cilj, da ispuni obećanje dato majci Olimpijadi da će se kući u Banat, na pašnjak sa kojeg je i pošao u svet, vratiti bogat znanjem i srca punog ljubavi prema svom narodu.

Uručenjem Pupinovih i Selakovih priznanja, medalja i nagrada okončano je još jedno sećanje na slavno delo Mihajla Pupina. 

Pogledajte više