"DUŠA SRBIJE" ZADIVILA RUSE: Dela slikarke Nevene Nikodijević iz Moskve kreću po Rusiji

Z. GLIGORIJEVIĆ 04. 10. 2024. u 07:30

SLIKARKA iz Despotovca Nevena Nikodijević bila je jedini predstavnik Srbije na manifestaciji "Dani srpske kulture u Rusiji" koji se održavaju u Biblioteci inostrane literature u Moskvi.

FOTO: Privatna arhiva

Na izložbi "Duša Srbije" slikarka se predstavila delima "duhovni mostovi" i "kamen vremena". Prvom slikom, sa motivima manastira Manasija, Saborne crkve i sadašnjeg Beograda, želela je da poveže više epoha u jedan simbol, a sve da bude u kontekstu naziva izložbe, dok je na slici "Kamen vremena" Golubačka tvrđava. Zbog interesovanja posetilaca, oba Nevenina dela ostala su u Rusiji i biće izlagana u Sankt Peterburgu i drugim gradovima Rusije. .

- Lepotu ove manifestacije čini kulturna saradnja i promovisanje savremene umetnosti. Tema izložbe "Duša Srbije" je odraz ljudi, prirode, pravoslavnih manastira, crkava, onoga kako smo nešto videli i doživeli. Svojim slikama pokušala sam da svojim likovnim opisom dodirnem nečiju dušu, kao spontano osećanje kroz duhovnu snagu. Drago mi je da je ruska publika zainteresovana za srpsku umetnost, kao što su i srpski poslenici kulture zainteresovani za rusku umetnost i književnost - kaže Nikodijevićeva za "Novosti".

U okviru manifestacije ona je bila i srpski predstavnik okruglog stola o istoriji i umetnosti. Tom prilikom predstavila je svoja dela i rodni Despotovac.  

Pogledajte više