UMESILE KROMPIRUŠU DUGU 35,55 METARA: Kod Kikinde održana 14. "Pitijada", evo šta su sve spremile vredne domaćice (FOTO)

Rada Šegrt 01. 10. 2024. u 17:19

KROMPIRUŠU dugu neverovatnih 35,55 metara umesile su žene iz Novih Kozaraca kod Kikinde i prikazale je na 14. "Pitijadi" održanoj u ovom selu. Ovaj svojevrsni rekord delo je šest najveštijih žena, a dvadesetak im je pomagalo.

Foto: Grad Kikinda

Osim razvlačenja rekordno velike pite, održano je i takmičenje za najukusniju, a svoje pite pred žiri je iznelo 60 domaćica iz Kikinde, Novih Kozaraca, Iđoša i Čestrega.

- Za rekordno dugu krompirušu utrošile smo oko 26 kilograma brašna, 25 kilograma krompira i 10 kilograma crnog luka. Mogle smo da umesimo i veću, ali nam je problem bio pleh, odnosno tepsija. Pečenje nam nije bilo teško, jer nam je, kao i svake godine, pomogla jedna pekara iz Ruskog Sela - kaže Boja Oljača, predsednica Udruženja žena Novi Kozarci, koje broji tridesetak članica. 

Foto: Grad Kikinda

Vešte i umešne Kozarčanke

Novokozarčanke naglašavaju da krompirušu spremaju onako kako se to činilo u zavičaju njihovih predaka, oko Ključa, Mrkonjić Grada i Sanskog Mosta, odakle su došli u Banat posle Drugog svetskog rata.

ZORANA UMESILA NAJUKUSNIJU

NA takmičenju za najbolju, najukusniju proglašena je krompiruša iz tepsije mlade Kozarčanke Zorane Vojnović Buljin:

- Prvi put sam učestvovala na "Pitijadi". Ćerki je bio šesti rođendan i želela je da se takmičim. Baka me je davno naučila da spremam pitu. Nema posebne tajne, testo treba da je tanko, koriste se krompir, luk, biber i so. Ova pita je naš zaštitni znak. 

- Pita se sprema jednostavno, od testa koje se lepo razvuče, a nadev je samo krompir uz dodatak crnog luka i soli. Dozvoljeno je dodati još samo biber. Nikako suvi začin, susam ili išta drugo. Važan je odnos testa i nadeva - otkrivaju Novokozarčanke neke tajne za najbolju krompirušu. 

"Pitijadu" je osmislio pokojni Milorad Majkić, biciklista poreklom iz ovog sela, da bi se sačuvala tradicija, jer je pita kod naroda u Bosni, bez obzira na naciju, uvek bila hrana koja se visoko cenila, a tako je i danas. 

Pogledajte više