BUDUĆNOST NAUKE POČIVA U DREVNOM KINESKOM ZNANJU: U knjizi "Ći inženjering" prof. dr Đuro Koruga povezao filozofiju sa tehnološkim dostignućima

D. Matović

28. 09. 2024. u 16:20

NA Mašinskom fakultetu u Beogradu u četvrtak 3. oktobra biće predstavljena nova knjiga profesora dr Đura Koruge, pod naslovom "Ći inženjering". Ugledni naučnik, jedan od najcitiranijih srpskih stručnjaka u oblasti nanotehnologija, istraživao je vekovima staru kinesku filozofiju o "ći" energiji i povezao je sa najsavremenijim tehnološkim dostignućima. Njegova knjiga, napisana na engleskom, već je privukla pažnju naučnika u Kini, a u oktobru je u toj zemlji zakazana njena promocija.

Foto Shutterstock

Profesor Koruga, koji je osnivač Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu, objašnjava nam da je knjiga namenjena istraživačima u oblastima zdravstva i biomedicinskog inženjeringa, kao i studentima medicine, mašinstva i elektrotehnike. U središtu knjige je fenomen "ći" energije, koju su Kinezi otkrili pre više od 3.500 godina kroz akupunkturu, a koju Zapad pojednostavljeno naziva "vitalna energija". Profesor ističe da su kroz decenijska istraživanja naučnici došli do zaključka da je "ći" energija zapravo vrlo suptilan odnos energetskih stanja u ljudskom organizmu.

Foto Nikola Skenderija

 

- Ova energija ima ulogu u regulaciji harmonizacije fine strukture materije u našem telu, kako u prostoru tako i u vremenu - kaže prof. Koruga. - Uspeli smo da razvijemo uređaj koji meri nivo "ći" energije pre i posle aktivacije akupunkturnih tačaka. Ovo je revolucionaran korak za savremenu dijagnostiku u oblasti alternativne medicine.

Koruga je po osnovnom obrazovanju inženjer, sa zajedničkim doktoratom Mašinskog i Medicinskog fakulteta i to baš u ovoj oblasti. Decenijama je težio da kao inženjer razume fenomen "ći", ali i da napravi uređaj koji će moći da unapredi medicinsku praksu. U okviru Katedre za Biomedicinsko inženjerstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu sa saradnicima je izumeo i razvio uređaj za biofizičku karekterizaciju tkiva, in vitri i in vivo. Ovaj patent je Svetska organizacija za intelektualnu svojinu 2018. proglasila najboljim. Ovaj uređaj može da se koristi za rano otkrivanje kancera epitelnih tkiva - kože, grlića materice, debelog creva i usne duplje, a tačnost dijagnostifikovanja je bila između 85 i 94 odsto. Daljim usavršavanjem uređaja omogućena je, po prvi put biofizička karakterizacija akupunkturnih tačaka na bazi interakcije fotona i elektrona. Ovo je otvorilo nove mogućnosti u oblasti dijagnostike i terapije kako u klasičnoj, tako i u kvantnoj medicini.

FOTO: Promo

 

- Napravili smo uređaj koji identifikuje "ći", odnosno stanje na akupunkturnim tačkama pre i posle njegove aktivacije - ističe Koruga. - Nauka je došla do saznanja da je naše telo istovremeno i klasično i kvantno. "Ći" inženjering nije namenjen lečenju organskih bolesti, već regulisanju funkcija organizma koje su povezane sa energetskim stanjima tela i može da se koristi za lečenje psihosomatskih bolesti kao što su stres, glavobolje i migrene...

Knjiga "Ći inženjering" takođe ima dublju filozofsku dimenziju, jer profesor Koruga veruje da nauka i umetnost nisu tako različite kao što mnogi misle. Na prvoj stranici je misao Alberta Ajnštajna da su "sve mitologije, religije, filozofije i nauke grane jednog drveta". Knjiga će sledeće godine biti objavljena i na srpskom jeziku, sa porukom: "Poezija je za one koji znaju, nauka je za one koji uče." Kako Koruga objašnjava, mnoge istine koje nauka tek otkriva, već su bile predviđene u poeziji.

Profesor Đuro Koruga je tokom duge karijere neumorno radio na spajanju klasičnih naučnih disciplina i savremenih tehnoloških pristupa, uvek tražeći nove načine da premosti jaz između medicine i tehnike. Jedna od njegovih glavnih teza je: "tehnika bez medicine je slepa, a medicina bez tehnike nemoćna". Ovo je postalo posebno očigledno u njegovim istraživanjima, koja kombinuju nanotehnologiju, kvantne informacije i biomedicinski inženjering u cilju unapređenja ljudskog zdravlja.

Foto: Piksabej

 

Magnetna komponenta srca

KORUGA ističe da je ljudsko telo istovremeno klasično i kvantno, što znači da ga ne možemo sagledati samo kroz tradicionalne medicinske metode:

- Često se dešava da pacijent ode na pregled, sve izgleda u redu, a nakon kratkog vremena doživi srčani udar. Razlog je to što standardni pregledi mere samo električnu komponentu rada srca, a ne i magnetnu, koju mnogi lekari i ne uzimaju u obzir.

U istraživanju nanotehnologije, kojom se bavi od 1984, profesor Koruga je pionir. Tada je kao Fulbrajtov stipendista otišao u SAD. Dosada je njegovih pet patenata našlo svoju primenu.

- Kada sam se vratio u Beograd i na Mašinskom fakultetu osnovao Centar za molekularne mašine, čak i neke kolege su me pitale šta je to - kaže naš sagovornik. - Budućnost je u simbiozi čoveka i mašine. Čovečanstvo će jednog dana morati da napusti Zemlju, jer će Sunce u budućnosti postati pretnja biološkom životu. Zato se moramo pripremati na vreme.

Foto Shutterstock

 

Ono što profesora Korugu izdvaja od mnogih naučnika je njegova sposobnost da predvidi pravce kojima će nauka i tehnologija ići. On veruje da će kvantni računari i veštačka inteligencija značajno promeniti način na koji vidimo svet, ali upozorava da je neophodno ozbiljno razmotriti pitanja etike.

- Gubimo individualnost u svetu koji sve više zavisi od tehnologije. Ne znamo da li je naša civilizacija ukras ili kancer ove planete, ali moramo izučavati etiku kako bismo sačuvali čovečnost u svetu koji se brzo menja - zaključuje on.

Pogledajte više