STRIP SPOJIO I SVE SRPSKE PRESTONICE KULTURE: Izložba koja je već tri godine postavljana u galerijama širom regiona

I. M. 24. 09. 2024. u 08:00

IZLOŽBA „15 godina Vekovnika“ je najverovatnije najizlaganija strip izložba u regionu.

foto: privatna arhiva

Ona je u minule tri godine gotovo bez prekida bila postavljena u galerijama širom Balkana. Imala je i po tri paralelne postavke u tri različite države, a bila je i u svim dosadašnjim srpskim prestonicama kulture, kao retka, ako ne i jedina, programska nit koja ih povezuje.

Ovom izložbom nedavno je otvoren program 18. Novosadskog strip vikenda gde je 15. put predstavljena ljubiteljima devete umetnosti čime je obeležila svoj „mali jubilej“, dok je ranije bila pred publikom preostale dve srpske prestonice kulture, u Užicu i Čačku.

Izložba „15 godina Vekovnika“ je posvećena strip serijalu koji su zajednički uradili scenarista Marko Stojanović i više od 200 balkanskih crtača. Do sada je „nanizao“ dvadesetak izdanja, a objavljen je, osim u Srbiji, u Hrvatskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Crnoj Gori, Češkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji.

- Postavkom u Novom Sadu naša izložba je, prema informacijama kojima raspolažem, postala najizlaganija strip izložba u regionu. Većinu vremena, u prethodne tri godine, provela je u galerijama pojedinih gradova u više država, a interesovanje je bilo toliko veliko da je u dva navrata imala po tri paralelne postavke u tri različite zemlje istovremeno – istakao je Marko Stojanović, strip scenarista i predavač u Leskovakoj školi stripa.

Za izložbu u Novom Sadu, jednoj od prestonica stripa bivše Jugoslavije, kaže da je kruna balkanske turneje na kojoj se „15 godina Vekovnika“ nalaze pune tri godine.

GOSTOVALI I U REGIONU

Izložba, kojom je obeleženo 15 godina objavljivanja poznatog strip serijala, je dva puta bila pred beogradskom publikom. Priliku da je vide imali su i ljubitelji devete umetnosti u Leskovcu, Nišu, Zaječaru, Valjevu, Raški i Somboru. Gostovala je i u Bratuncu, Zenici i Sofiji, kao i u rumunskom Brašovu.

- Ne znam, ali razmišljam o tome da je, možda, sada pravi trenutak da, kako to u stripu biva, ovde podvučemo crtu i okrenemo novi list – priča Marko i dodaje da smatra da su „Vekovnici“ odigrali značajnu ulogu u srpskom, pa i u balkanskom stripu, i da ga posebno raduje kontinuitet, odnosno to što, shodno svom imenu, traju.


 

Pogledajte više