IZGORELI ZAŠTIĆENI DUDOVI STARI 200 GODINA: Drvored duž puta Izbište – Uljma, kod Vršca, koji je država zaštitila 1974, oštećen u požaru

Jelena J. Baljak 19. 09. 2024. u 11:51

U ATARSKOM požaru, koji je ovih dana izbio usled nekontrolisanog paljenja strništa, potpuno su izgorela tri stara duda, koja se nalaze duž puta Izbište - Uljma, dok je oko 15 stabala vidno i teško oštećeno. Reč je o više od 200 godina starom drveću, koje je već pola veka pod zaštitom države kao spomenik prirode. Vršački ekolozi zato od nadležnih traže da hitno reaguju.

Foto: D.Maksimović

Još u maju ove godine nekoliko udruženja je pokrenulo inicijativu da se uradi revizija zastarelog akta o objedinjenoj zaštiti drvoreda dudova, koji se protežu sa obe strane puta Vršac - Straža, Uljma - Izbište i Izbište - Zagajica. U avgustu su svoje zahteve zvanično poslali i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, na čiji je predlog 1974. tadašnja Opština Vršac ove dudove stavila pod zaštitu, ali o njemu uopšte nije brinula na propisan način. Odgovor i dalje čekaju.

- Da je naša zabrinutost za opstanak vršačkih dudova opravdana, govori i ovaj požar, koji se proširio sa obližnje njive i zahvatio područje u dužini od oko 300 metara. Pričinjena šteta je velika i zato tražimo da se utvrde okolnosti izbijanja požara i da se povede postupak protiv počinioca - jasan je Dejan Maksimović iz Ekološkog centra "Stanište". 

Foto: D.Maksimović

 

Ekolozi traže i da lokalna samouprava promeni dosadašnjeg upravljača tim prirodnim dobrom, jer, ističu, preduzeće "Vojvodinaput" iz Pančeva nema kapacitet da brine o zaštiti prirode. Traže, takođe, i da Pokrajinski zavod već iduće godine uradi reviziju akta iz 1974, jer će to biti osnov za popis i opis zdravstvenog stanja svih dudova, kao i za davanje predloga mera za očuvanje i postepenu obnovu drvoreda.

PALE STRNIŠTA UPRKOS KAZNAMA

OŠTEĆIVANjE zaštićenog prirodnog dobra krivično je delo protiv životne sredine, za koje je zaprećena i zatvorska kazna, a spaljivanje strništa prekršaj, za koji je propisana novčana kazna do 1.000.000 dinara. Uprkos tome, ratari nastavljaju sa ovom sumanutom praksom, koja je pogubna za kvalitet zemljišta, za živi svet i za saobraćaj. Očigledno je, ipak, da ih ti rizici ne uzbuđuju, jer verovatno niko nikada nije kažnjen ni po jednoj ovoj osnovi - kaže Dejan Maksimović. 

- Planirano je da Zavod tek 2028. uradi reviziju samo za drvored koji je sada stradao, ali mi smatramo da, zbog stepena ugroženosti, to treba uraditi odmah i to za sva tri drvoreda odjednom - ističe Maksimović.  

Foto: D.Maksimović

Njiva sa koje se požar proširio na dudove

Sagovornik "Novosti" podseća da je značaj ovih dudova nemerljiv. Osim istorijskog, jer svedoče o tome da je u Vršcu nekada glavna privredna grana bila svilarstvo (svilene bube se hrane lišćem belog duda), imaju i ekološki značaj, kao jedino utočište za ptice i druge životinje među prostranim oranicama. Predstavljaju i lokalni identitet, jer oplemenjuju jednolični banatski krajolik. 

Pogledajte više