I MEHANIZAM ZA SAT PRAVIĆEMO U SRBIJI: Duško Radmilo iz Čuruga rešen da zaokruži izradu prvih naših unikatnih i luksuznih ručnih časovnika

Z. GRUMIĆ 17. 09. 2024. u 12:47

TEŠKO je u Srbiji doći do mašina za izradu satova, a posebno do sticanja znanja i usavršavanja za taj posao, kao što je to slučaj u Švajcarskoj ili nekim drugim razvijenijim zemljama. Ali, mi Srbi smo, Bogu hvala, nadaren narod, tako da nam nije ništa strano niti teško kad nešto zaista hoćemo da uradimo.

Pres služba Pokrajinske vlade

Ovako, za "Novosti", govori Duško Radmilo, osnivač i vlasnik zanatske časovničarske radnje "Monte Kristo" u Čurugu, u kojoj je ne tako davno proizveden prvi srpski ručni mehanički sat i to ručno, pa je zato taj unikatni liksuzni primerak pod nazivom "lazar" prodat za nekoliko hiljada evra.

Foto: Pokrajinska vlada

 

- To je luksuzan sat koji se radi ručno. Čovek mora da uloži mnogo truda, znanja, veštine pa i novca, da bi ga napravio - objašnjava Radmilo. - Tom svom prvom unikatnom satu dao sam ime po srpskom monahu Lazaru koji je, kako je zabeleženo u istorijskim spisima, 1404. godine napravio prvi toranjski sat u Moskvi po nalogu kneza Vasilija, a drugi isti takav primerak nalazi se u Hilandaru.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Duško, student teologije, samouki časovničar mlađe generacije, ambicioznao nastavlja da se usavršava i razvija svoj porodični posao. Veruje i da bi mogao, za oko dve godine, da kompletira izradu ručnog sata ovde u Srbiji.

INSPIRACIJA - DIMIN GROF

NAZIV firmi Duško je dao po čuvenom romanu Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo", koji mu je omiljena knjiga iz detinjstva:

- Firma koju sam osnovao je za mene to neko ostrvo s blagom koje, naravno, ne predstavlja novac, nego moju radost i sreću da sam uspeo da ostvarim želju. Planiram i da napravim seriju satova drugačijeg dizajna, kao i da pored muških, radim i ženske satove u seriji limitiranih modela. 

- Cilj mi je da osim kućišta, brojčanika, narukvice, kopče i svega ostalog napravim i satni mehanizam. Zasada u naše satove ugrađujemo švajcarski popularni "traktor" mehanizam, a nadam se da ćemo uskoro imati i potpuno srpski mehanizam - kaže nam Radmilo, napominjući da mu u poslu pomažu prijatelji-saradnici, koji završavaju zlatarski deo posla, kutije i još ponešto.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Firma "Monte Kristo" nastala je, kako kaže, još u njegovom detinjstvu, kada je svoju strast prema sitnim delovima časovnika i drugim mehanizmima pretočio u jednostavnije, pa sve složenije popravke, da bi tokom godina veštine usavršio, prikupljajući znanja odakle god je mogao. S vremenom je dolazio i do neophodne opreme, što je trajalo, sveukupno, oko šest godina da bi danas mogao, ovde u Čurugu, da proizvodi naš domaći sat.

- Niko pre kod nas nije dospeo do te granice. Prvi sam koji je, sa sigurnim stavom sve to odradio i siguran sam da ću to raditi, Bože zdravlja, ceo svoj život, ovde u Srbiji - ističe mladi časovničar.

Foto: Pokrajinska vlada

 

Duško Radmilo je i porodični čovek koji sa suprugom Irinom ima četvoro dece: Teodoru, Katarinu, Oliveru i Serafima. Kaže i da je veoma srećan što svoj posao može uspešno da obavlja u Srbiji.

PODRŠKA POKRAJINSKE VLADE

DUŠKA Radmila je u ponedeljak posetio Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, ističući pritom veliki značaj ove porodične firme koja, kako je izjavio "Novostima", promoviše srpsku tradiciju kroz tradicionalne zanate.

- Ovo je porodična, stabilna firma koja svoju delatnost povezuje i sa pravoslavnom tradicijom, što čitavoj priči daje dodatnu vrednost. Satovi iz ove radnje naći će se na svakoj sajamskoj manifestaciji na kojoj učestvuje i koju organizuje Pokrajinski sekretarijat - poručio je Ivanišević, obećavši budžetsku podršku i drugima u Vojvodini koji se bave autentičnim delatnostima i mogu da ravnopravno pariraju onima u svetu sa sličnom proizvodnjom, kako bi i šira zajednica saznala šta mi to sve imamo u Srbiji. 

Foto: Z. Grumić

Duško Radmilo

- Mogao sam da radim i u drugim zemljama, poput Švajcarske ili Nemačke, ali to onda nema tu draž. Jer, ipak, mi treba da imamo svog proizvođača satova - dodaje naš sagovornik.

Pogledajte više