PRAVDA JE NA MOJOJ STRANI! Srećko Sofronijević - simbol otpora Srba na KiM

D. Zečević

26. 07. 2024. u 13:13

HVALA Bogu sa porodicom sam i to mi je najbitnije. Posle svega, ipak se osećam dobro. Ni za šta nisam kriv i uveren sam, znam da će pravda biti na mojoj strani. Pušten sam uz jemstvo i molim vas da me razumete zašto ne želim više da govorim za medije.

Foto Kancelarija za KiM

Ovo je juče za "Novosti" rekao Srećko Sofronijević (41), iz Zvečana, posle izlaska iz Kurtijevog kazamata u Podujevu. On je u sredu pušten da se brani sa slobode nakon što ga je tzv. kosovska policija uhapsila 13. aprila ove godine na administrativnom prelazu Brnjak dok je sa porodicom krenuo u centralnu Srbiju, gde je inače lečen posle teškog ranjavanja u Zvečanu 13. oktobra 2021. tokom upada pripadnika tzv. specijalne kosovske policije ROSU na sever KiM i u ovo mesto. Na teret mu je tada stavljeno više krivičnih dela - navodni pokušaj ubistva, poziv na otpor, napad na službeno lice, neovlašćeno posedovanje oružja, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo huliganizma i uništenje imovine.

Sofronijević je tokom događaja za koje ga policija tereti bio ranjen i nije učestvovao u nemirima, naveli su njegovi branioci posle hapšenja. Nakon odluke privremenih prištinskih organa da mu dozvole da se brani sa slobode, njegov advokat Nebojša Vlajić juče za "Novosti" je rekao:

- Moj klijent je zadovoljan što se slučaj konačno pomerio s mesta i njegovo puštanje da se brani sa slobode je mali korak u čitavom procesu u kojem ćemo dokazati da nije kriv za ono za šta ga optužuju. U ovom trenutku je najvažnije da je Sofronijević na slobodi dok od suda zavisi kako će se proces dalje odvijati. Javni tužilac se složio, a sud u Prištini prihvatio je predlog o određivanju jemstva.

Represiji nema kraja

REPRESIJA prištinskih vlasti prema Srbima na severu Kosova i Metohije je toliko strašna i nema kraja, ide dotle da nam je oduzeto pravo čak i da branimo sopstvene živote. Zapravo, sva hapšenja Srba sa severa KiM su upravo iz razloga što želimo da zaštitimo sebe i svoje porodice od terora tzv. kosovske policije i Kurtijevog režima. Jednostavno, nama je sve zabranjeno: nemamo pravo glasa, ne smemo da branimo svoju imovinu i sopstvene živote jer ako se pobunimo bivamo uhapšeni, kažu Srbi sa severa KiM.

Oktobra 2021. kpripadnici tzv. specijalne kosovske policije ROSU opkolili su i upali na Sever KiM i u Zvečan, gde su hteli da pretresu jedan magacin sa prehrambenom robom. Akcija do zuba naoružanih specijalaca uznemirila je i revoltirala Srbe iz Zvečana i obližnjeg Rudara, pa su u tom mestu postavili barikade, jer su specijalci na njih u jutarnjim satima ispalili više od stotinu metaka. Dvorišta meštana Zvečana i Rudara bila su puna metaka.

Sofronijević je tog dana pokušao da skloni i zaštiti svoje dete koje je bilo na ulici i tada je teško ranjen. Najpre je primljen u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, sa teškom prostrelnom ranom u leđima, prelomom lopatice i rebara, a metak je prošao pored vitalnih krvnih sudova na vratu. Istog dana je hitno operisan, a potom zbrinut na odeljenju intenzivne nege ove ustanove. Nekoliko dana kasnije Sofronijević je prevezen na dalje lečenje u Beograd, zbog mogućih postoperativnih komplikacija.

Posle višemesečnog lečenja i povratka kući, mislio je da će ožiljak na telu ostati kao ružna i bolna "uspomena" na represiju kosovskih vlasti, ali pripadnici tzv. kosovske policije u prisustvu supruge Katarine i dvoje dece uhapsili su ga 13. aprila ove godine na amdinistrativnom prelazu Brnjak, kada je bio krenuo u centralnu Srbiju, stavljajući mu na teret više navodnih krivičnih dela.

Srećko Sofronijević je po mišljenju Srba sa severa naše južne pokrajine simbol svojevrsnog otpora Srba sa Kosova i Metohije koji i u pokušajima da zaštite svoju imovinu, kuće, stanove i članove porodice bivaju napadani i ranjavanji.

NASTAVLjA SE TEROR VLASTI U PRIŠTINI NAD NAŠIM SUNARODNICIMA
UHAPŠEN JOŠ JEDAN SRBIN SA SEVERA KiM

U JUŽNOM delu Kosovske Mitrovice uhapšen je Dušan D., saopštila je juče tzv. kosovska policija, a kao razlog hapšenja navodi da je osumnjičen da je u maju prošle godine u Zvečanu učestvovao u sukobu pripadnika Kfora, tzv. kosovske policije i građana, kada je povređeno više od 50 Srba i oko 25 pripadnika Kfora. Protiv D. D. je podneta krivična prijava za navodni napad na službeno lice tokom sukoba, a sumnjiči se i za navodna krivična dela protivustavno delovanje u cilju napada na ustavni poredak Kosova, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom i učešće u grupi koja vrši krivično delo i huliganizam. Po rečima advokata Jovane Filipović, Dušanu je određeno zadržavanje od 48 sati.

Pripadnici tzv. kosovske policije su u maju 2023. upali u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a protiv Srba koji su pokušali da ih spreče da u njih uđu upotrebili su suzavac, dimne i šok-bombe. U ove opštine uveli su tada albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru 2022. napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma, upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Predstavnici Srba sa KiM podsećaju na zvanična obećanja međunarodnih predstavnika na KiM da Srbi sa severa pokrajine neće biti hapšeni zbog protesta u maju 2023, a hapšenje Dušana D. izazvalo je ogorčenje Srba na Kosmetu. n

Pogledajte više