SA NARODOM DELIO SVA ISKUŠENJA: Pre 180 godina rođen Petar Prvi Karađorđević

D. Matović

11. 07. 2024. u 09:00

SRPSKI je narod malen, a njega nisu nikad ni raspinjali kakvi veliki zavojevački planovi. Ali je srpski narod u isto vreme i svestan svoje slavne prošlosti, svestan uloge, koju je nekad u istoriji igrao i koju je pozvat da igra u ovom kraju Evrope. Poštujući svačija prava, on će vazda najenergičnije tražiti da se i o njegovim istorijom zajemčenim pravima računa vodi, kad tome vreme dođe. Mi treba da gledamo jedni u drugima sinove iste otadžbine koji joj svi podjednako iskreno dobra želimo, i da u načelnim razlikama vidimo samo razne puteve da se do toga opšteg dobra dođe.

INSPIRACIJA Kralj Petar u svečanoj generalskoj uniformi, Foto Arhiva

Ovako je pre više od veka besedio kralj Petar Prvi Karađorđević, koji je rođen u Beogradu na današnji dan pre 180 godina. Bio je kralj Srbije od 1903. do 1918. i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca do 1921. Pomen jednom od najomiljenih srpskih vladara biće služen sutra na Oplencu, a njegov potomak prestolonaslednik Aleksandar kaže da je ponosan što je praunuk ovog izuzetnog čoveka, koji je uzor, ne samo njemu i kraljevskoj porodici, već i narodu Srbije.

Foto Z. Jovanović

Aleksandar Karađorđević

- Njegova misao: "Bez ljubavi narodne, slabi su prestoli zemaljski", vodila ga je tokom celog života - kaže Karađorđević za "Novosti". - Bio je veliki vladar geografski male, ali snažne i ponosne zemlje, koji je svoj narod vodio u najtežim trenucima, deleći sa njim sva stradanja i iskušenja. Blagosloveni smo što živimo u zemlji u čije temelje je ugrađeno njegovo nasleđe.

Ustav mu bio svetinja

ZA njega kažu da je bio najpravdoljubiviji srpski vladar. Ta pravdoljubivost se ogleda, pre svega, u Proklamaciji koju je 25. juna 1903. kao novoizabrani kralj uputio narodu: "Ja hoću da budem istiniti ustavni kralj Srbije. Ustav i sve ustavne garantije za slobodu i prava narodna, te osnove pravilnog i sretnog razvitka i napretka narodnog i državnog života, za mene su svetinje, koje ću vazda najbrižljivije poštovati i čuvati" - podseća Babac.

Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića upamćen je po rodoljublju, hrabrosti, humanosti i, za jednog kralja, neuobičajeno skromnom načinu života. Iz milošte njegov narod ga je zvao - čika Pera.

- Kralj Petar je jedna od najsvetlijih i najistaknutijih ličnosti srpske istorije, zbog toga što je oslobodio Staru Srbiju i Kosovo, zbog svoje demokratičnosti, bezuslovnog poštovanja Ustava, posvećenosti naciji i lične skromnosti - navodi Dušan Babac, autor knjige "Kralj Petar Prvi - Kralj Oslobodilac". - Izjavio je i da bi se, ukoliko srpski narod tako odluči, saglasio i sa ukidanjem monarhije i uspostavom republike. Bila je to izjava bez presedana u dotadašnjoj, ali i kasnijoj srpskoj istoriji.

Dušan Babac, Foto P. Mitić

Dušan Babac

I pored lične skromnosti, koja se graničila sa asketizmom, kralj Petar Prvi nam je ostavio svoju zadužbinu, Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

- Život kralja Petra Prvog bio je neprestana borba, puna uspona i padova, u kojima je on ispoljavao nesalomivu volju, od Francusko-pruskog rata, Bosanskohercegovačkog ustanka, pa sve do albanske golgote, koja je ujedno i njegova najveća pobeda i zaveštanje budućim pokolenjima - ističe Babac.

Pogledajte više