SOFTVEROM ĆE "LOVITI" KANDIDU: Naši naučnici o lakšem otkrivanju proteznog stomatitisa

B. Borisavljević

21. 06. 2024. u 13:00

NA Klinici za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu će biti pregledani pacijenti koji nose zubne proteze, uzimaće se mikrobiološki materijal posebno dizajniranim instrumentom, a podaci dobijeni na osnovu mikrobiološkog nalaza će biti povezani sa softverskim upitnikom i platformom koja omogućava procenu rizika za nastanak gljivične infekcije - proteznog stomatitisa.

Foto: Privatna arhiva

Ovu novu metodu razvija tim naših naučnika okupljenih u projektu Fungal case finder, koji je deo programa Fonda za nauku Republike Srbije, pod nazivom "Ideje".

Prema rečima prof. dr Radeta Živkovića, sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, u Srbiji veliki broj pacijenata nosi zubne proteze, a kod 30 odsto njih javlja se protezni stomatitis, odnosno gljivične infekcije u usnoj duplji. Na nastanak ovog oboljenja utiču brojni faktori, ali u najvećem broju slučajeva je posledica infekcije gljivama roda kandida. Oboljenje se manifestuje otokom i crvenilom sluzokože koja je prekrivena zubnom protezom i veoma slabim simptomima u vidu peckanja, promene ukusa.

ČLANOVI TIMA

RUKOVODILAC projekta je prof. dr Valentina Arsić Arsenijević sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, a sprovodi se u saradnji sa kolegama sa Medicinskog fakulteta iz Niša. Članovi tima, uz prof. Živkovića su docent dr Mirjana Perić sa Klinike za stomatološku protetiku i profesor dr Biljana Miličić sa Instituta za medicinsku statistiku.

- To je razlog da pacijenti nisu ni svesni da imaju oboljenje, već ga uglavnom otkrivaju stomatolozi prilikom pregleda - navodi dr Živković. - Ukoliko se ne leči, infekcija se može proširiti na druge organe, izazivajući zapaljenje pluća i infekcije organa za varenje. Cilj ovog projekta je da se omogući uporedna laboratorijska analiza sa personalizacijom, diferencijacijom gljivičnih infekcija od mikobioma i pravilno predviđanje gljivične infekcije, težine i ishoda bolesti.

U okviru projekta se primenjuju posebno dizajnirani instrumenti za uzorkovanje mikrobiološkog materijala, čiji će mikrobiološki nalazi biti povezani sa softverskim upitnikom i platformom koja omogućava procenu skora rizika pacijenta za nastanak gljivične infekcije.

- Preventiva koju preporučujemo zapravo je oralna higijena, posebno održavanje zubne proteze na kojoj se nakupljaju naslage bakterija, gljivica, kamenca i hrane - savetuje profesor Živković. - Potrebno je pranje proteze posle svakog jela, najmanje dva puta dnevno, četkicom i posebnom pastom za pranje proteza, a jednom do dva puta sedmično potopiti je u dezificijens za proteze ili koristiti tablete za održavanje proteza koje se kupuju u apotekama.

Profesor Živković podseća i da je neophodno jednom godišnje dolaziti kod stomatologa na kontrolni pregled.

Pogledajte više