SUMORNU STVARNOST ZAMENILI SJAJEM "GRADA SVETLOSTI": Srpske učenike s KiM ugostili vršnjaci iz KUD "Izvor" iz Pariza (FOTO)

SUMORNU stvarnost svakodnevne neizvesnosti u svom najdražem rodnom kraju, grupa učenika sa Kosova i Metohije, srpske nacionalnosti, zamenila je za trenutak sjajem Grada svetlosti. Ovih dana, gosti su njihovih pariskih drugara iz KUD "Izvor".

Foto: Goran Čvorović

- Već 15. godinu zaredom organizovali smo humanitarnu akciju "Srcem za srce Srbije" – kaže nam predsednica KUD "Izvor" Dubravka Stijović. - Mi smo 14 godina išli u manastir Visoki Dečani, gde smo delili humanitarnu pomoć koju bi sakupili tokom godine na nastupima i akcijama. Za ovaj jubilej smo odlučili da naša deca s Kosova i Metohije dođu i vide grad dece koja svake godine dolaze kod njih.

U Pariz su, na četiri dana, stigli autobusom, njih 58 – 51 učenik i 7 nastavnika. Smešteni su po porodicama članova kulturno-umetničkog društva. Svakoga dana imali su različite aktivnosti, a cilj je, kako ističe naša sagovornica, bio da vide što više znamenitosti u glavnom gradu Francuske.

- Osnovna razlika je u tome što u Parizu ima više ljudi – prenosi nam svoje impresije Katarina Šapić (17), iz sela Banje, učenica drugog razreda Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici.

Prvog dana su, kaže, šetali i upoznavali se sa Parizom. Iza nje, dok razgovaramo u dvorištu rezidencije ambasadorke Srbije Ane Hrustanović, uzdiže se Ajfelova kula kojoj su baš tog dana prikačili olimpijske krugove.

Foto: Goran Čvorović

Andrijana Kovačević, Filip Dakić, Anastasija Tomašević i Katarina Šapić

- Lepša je noću, kad svetli – ističe Šapićeva.

Sa njom je i drugarica Andrijana Kovačević (16), koja pohađa Tehničku školu u Suvom Grlu, na smeru za zaštitu životne sredine. Na pitanje kako im protiče svakodnevica na severu KiM, odgovara jednom rečju koja sve govori:

- Navikli smo.

Nadovezuje se, opisujući svakodnevni život naših građana na KiM, Anastasija Tomašević (18), koja ide u istu školu kao i Andrijana.

- Uvek se desi ponešto što nas zabrine. Stalno postoji doza opreznosti. Moramo da razmišljamo u svakoj situaciji. To mi najteže pada, što stalno moram da razmišljam šta bi neki moj postupak, ono što kažem ili uradim, moglo da izazove – poručuje.

Foto: Goran Čvorović

Srdačno: S ambasadorkom Anom Hrustanović

Uspela je da stekne i prve utiske o Gradu svetlosti:

- Sve zavisi koji je deo grada u pitanju. Različiti su. Nije, baš, svaki deo glamurozan!

S njima je i Filip Dakić (15), iz Prve ekonomske škole u Kosovskoj Mitrovic. Rodom je iz Goraždevca.

- Fino je mesto. Imamo najstariju crkvu na Balkanu – ističe.

Goraždevci su svakom Srbinu urezani u srce. Velika tragedija se tu dogodila, ostali veliki ožiljci.

- Meni su tada ubili brata od strica, Panteliju Dakića. Tuga zauvek traje – kaže Filip i ističe da stalno postoji zebnja da ponovo ne dođe do nečeg sličnog.

Dok su u Parizu, mogu, bar na nekoliko dana, da odagnaju teške misli o tome šta im donosi sledeća noć tamo gde su rođeni, odrasli, gde provode najlepše životno doba, na grudi koju, kako kažu, nikada neće napustiti.

Foto: Goran Čvorović

Dubravka Stijović

DONELI NAM RADOST

Decu s KiM primila je u svojoj rezidenciji ambasadorka Srbije Ana Hrustanović. Poželela im je dobrodošlicu u njihovoj kući u Parizu jer je, kako je istakla, njena rezidencija i njihova kuća.

- Srce mi je puno što sam ugostila našu decu s KiM. Oni su naša sadašnjost i budućnost – kaže ambasadorka.

Deci je poručila da nikada nije bila toliko ganuta i  da joj je ovo nalepši dan od kako je stupila na ovu funkciju.

- Iako imaju nemerljivo teže živote od nas, doneli su nam toliko radosti. Bila sam ambasador u Briselu i borila sam se svaki dan za njih i Kosovo i Metohiju. To ću nastaviti i u Parizu, boriću se, kao što to svi radimo, počevši od predsednika Vučića – kazala je Hrustanovićeva.

Pogledajte više