VLASNIK KUĆE NE HAJE ZA MUKE, PRETI ULICOM: Očaj Stojanke i Slavice Ničetić iz Sremske Mitrovice

Z. Rajić

11. 06. 2024. u 13:35

BEZ struje, vode i krova nad glavom, u memli, jer plafon prokišnjava, živele su do juče majka Stojanka (61) i ćerka Slavica (34) Ničetić u Sremskoj Mitrovici. Nažalost, ni u takvom domu nisu uspele da ostanu, jer su od vlasnika kuće, koji se posle 14 godina, koliko su tu stanovale, pojavio, dobile, kako im je rekao "poslednji rok, od 7 dana, da se isele".

foto M. Jovanović

U tuzi i neverici ne znaju šta će i kako dalje. Od socijalne pomoći od oko 11.000 dinara mesečno jedva imaju šta i da pojedu, a kamoli da nađu i plaćaju stan.

Ove nesrećne žene, koje su trpele bedu, pogotovu otkako su u aprilu 2020. izgubile muža i oca, potražile su spas tek kad su shvatile da će bukvalno završiti na ulici, a za pomoć su se obratile jednoj humanitarnoj organizaciji iz Žablja, koja će ove sedmice, kad ističe rok do kog moraju da napuste kuću, pokušati da im nađe privremeni smeštaj.

- Imali smo u svom radu mnogo teških slučajeva, ali čini mi se da je ovaj najbolniji. Stojanka se služi štapom, brine o ćerki bolesnoj od dijabetesa, a obe šerpama i lavorima skupljaju kišnicu koja se sliva s plafona. Nemaju kupatilo, žive u totalnom rasulu, a pri tome su vrlo skromne i brižne, imaju mnogo cveća, a maštaju o bašti u kojoj bi gajile paradajz i drugo povrće - navodi predsednik HO "Put, istina, život" Mile Jovanović.

Stojanka se sa suprugom Jovicom i dve ćerke, od kojih je druga udata u jednom selu kod Kragujevca, doselila u Sremsku Mitrovicu iz obližnjih Grgurevaca, u kuću dobijenu od muževljeve tetke. Nisu se, kaže, pominjali nikakvi vlasnici te kuće, a onda se pojavio jedan i odmah im sa ulaza skinuo kapiju.

- Tata je radio razne poslove i mogli smo koliko-toliko normalno da živimo. Umro je u 65. godini u Gerontološkom centru u Rumi i od tada nam je sve krenulo nagore. U septembru 2020. ostali smo bez struje, a u oktobru iste godine bez vode. U to vreme je blizu nas rušena jedna stara kuća, pa se od bagera potresla i naša i počela dodatno da propada - priča Slavica.

Mašta o malom stanu

ĆERKA Slavica kaže da bi želela da dobije neki posao.

- Najviše šansi za zaposlenje ima u Novom Sadu, a i videla sam u oglasima da se tamo može naći skroman stan za 150 evra mesečno. To bih ja, kad bih radila, mogla da platim, a od zarade bi nam ostalo i za život - mašta Slavica.

Pogledajte više