DA PONOVO UZDIGNEMO BEŠENOVO: Počela kapitalna obnova najstarije svetinje SPC na Fruškoj gori (FOTO)

D. Matović

05. 06. 2024. u 19:00

MANASTIR Bešenovo najstarija je svetinja na Fruškoj gori i jedina zadužbina Nemanjića na planini srpske Panonije.

Manastir Bešenovo

Dragulj među fruškogorskim manastirima osnovao je kralj Dragutin sredinom 13. veka. Međutim, posle bombardovanja 1944. u Drugom svetskom ratu ostali su samo delovi ikonostasa. Pre 12 godina je počela obnova manastira, uz blagoslov vladike sremskog Vasilija, ali još nije završena.

Tokom proteklih desetak godina, bratija manastira je uz podršku vernog naroda uradila mnogo, ali sada predstoje radovi koji po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti. Iguman manastira Arsenije (Arsić) nada se da će, ipak, uz pomoć dobrih ljudi za 80. godišnjicu od njegovog rušenja u potpunosti obnoviti hram posvećen Svetim arhangelima. Da se ovaj posao privede kraju potrebno je još oko 50.000 evra.

- "Večernje novosti" su nas otpočetka podržale, hvala vam što ste i sada reagovali - kaže nam iguman Arsenije. - Započeti su kapitalni radovi na prvoj fazi oblaganja spoljašnosti hrama vraco kamenom, koji će dati notu kakvu nemanjićka zadužbina zaslužuje, a koji po svom sastavu i tvrdoći predstavlja optimalnu sredinu između peščara i mermera. Za oblaganje 400 kvadrata zidina hrama potrebno je oko 40 tona kamena, koji se sukcesivno i u zavisnosti od raspoloživih sredstava doprema iz rudnika sa granice Severne Makedonije i Bugarske.

Manastir Bešenovo

 

Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.

Ustaše su 1942. godine poharale i spalile Bešenovo, 1944. godine nemačka avijacija ga je sravnila sa zemljom, a posleratne vlasti su odobrile razvlačenje građevinskog materijala i manastiru oduzele zemljišni posed, te je posle toga od manastira ostala samo pustoš i razvaljeni grobovi.

Manastir Bešenovo

 

Omiljeni profesor

IGUMAN manastira Bešenovo, arhimandrit hadži Arsenije je profesor Karlovačke bogoslovije. Na društvenim mrežama nedavno je postao "viralan" snimak kako đaci pevaju profesoru Arsi, kako ga od milja zovu.

- Ta vrsta publiciteta prija, ali bi mi nemerljivo više značilo kada bi se na društvenim mrežama takvom brzinom širila informacija o obnovi manastira Bešenovo - ističe otac Arsenije.

- Na nama je da sada, dajući koliko možemo, ispravimo višedecenijsku nepravdu i manastir ponovo uzdignemo ka nebu naše svete Fruške gore - kaže otac Arsenije. - Ovaj projekat je više od obične građevinske obnove. To je čin duhovne i kulturne revitalizacije. Kroz solidarnost i zajedništvo, obnavljamo ne samo zidine manastira već i duh našeg naroda.

Plan obnove uključuje rekonstrukciju originalne arhitekture manastira, uz korišćenje tradicionalnih materijala i tehnika. Pored toga, planira se i izgradnja novih objekata koji će služiti potrebama posetilaca i monaške zajednice.

- Odmah po završetku kamenorezačkih i vajarskih radova, planirano je oslikavanje hrama i izgradnja glavnog manastirskog konaka. Tek tada će obnova biti kompletna. Nažalost, ni za ovaj posao nisu obezbeđena sredstva - uzdahnuo je otac Arsenije. - Obnova manastira Bešenovo, ipak, nije samo građevinski poduhvat, već duhovni preporod i svedočanstvo snage vere i zajedništva. Siguran sam da će manastir ponovo zasijati u svojoj punoj slavi, podsećajući nas na večne vrednosti koje nas spajaju i inspirišu.

Pogledajte više