KONAČNO UREĐUJU POLUKRUŽNU KULU: Pokrajinski zavod ulaže 30 miliona u rekonstrukciju utvrđenja iznad Vršca (FOTO)

Jelena J. Baljak 03. 06. 2024. u 19:40

POKRAJINSKI zavod za zaštitu spomenika kulture je pre mesec dana konačno krenuo sa rekonstrukcijom i adaptacijom polukružne kule, koja predstavlja deo srednjovekovnog utvrđenja iznad Vršca.

Foto: J.J.Baljak

Reč je o investiciji vrednoj 30 miliona dinara, zahvaljujući kojoj će tokom ovog leta ceo taj istorijsko-turistički kompleks, koji se nalazi na 399 metara nadmorske visine, dobiti sadržaj koji mu je do sada nedostajao.

Predviđeno je da u tom nevelikom objektu, prečnika svega desetak metara, bude izložen multimedijalni muzejski sadržaj, kao i da to bude mesto na kom će posetioci moći da kupe kafu i bezalkoholna pića.

-To je ono što trenutno nedostaje i na šta nam sugrađani i turisti stalno ukazuju. Staza kojom se do utvrđenja dolazi je kratka, ali strma, i mora se preći pešaka. Mnogi se na tom putu umore i treba im osveženje, a istovremeno žele i da uz neko piće tu ostanu što duže i da uživaju u nesvakidašnjem pogledu na grad i nepreglednu ravnicu– rekao je za „Novosti“ Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu.

Unutar kule već je postavljena metalna konstrukcija, koja predstavlja osnovu za postavljanje staklenog krova, koji će biti u ravni sa kamenim zidinama. Staklo će, kako saznajemo, biti iz više delova različitih oblika.

Unutrašnjost će biti izdignuta od zemlje, u nivou sadašnjeg stepenika. Zato će na samom ulazu biti izgrađen mali plato sa stepeništem i rampom za prilaz osoba sa invaliditetom. Napolju će biti postavljeno nekoliko klupa za sedenje, a unutra će biti postavaljen daščani pod, kao i drvena kapija, koji će biti identični onim u Vršačkoj kuli, koju danas nazivaju Donžon kula.

Foto: Privatna arhiv

Vršačka kula pre rekonstrukcije

Polukružna kula je, inače, sazidana pre više od 10 godina, tokom velike rekonstrukcije Vršačke kule, koja je do tada vekovima sama stražarila nad gradom. Ostaci nekadašnjeg utvrđenja, na čijim temeljima je započeta izgradnja zidina, otkriveni su tek 1996. godine, tokom opsežnih arheoloških istraživanja tog lokaliteta.

Pogledajte više