SRPSKA POGAČA ODUŠEVILA NEMCE: Svečani hleb po receptu iz Banata sada u ponudi jednog restorana u Drezdenu (FOTO)
RAZMIŠLjAJUĆI čime da za Božić počasti kolege na poslu u jednom nemačkom restoranu u Drezdenu, a da to ne bude nešto što im je već poznato poput sarme, ajvara, pite ili gibanice, Kikinđanka Dragana Starčević Ivanić, mudro je odlučila da bi pogača bila najbolji izbor. I bila je u pravu.
Njenoj šefici, ukus, miris i izgled sveže pogače toliko se dopao da je odmah pitala Draganu da li bi je pravila u restoranu za goste.
I tako se pogača po receptu iz Banata, našla na meniju, pored ostalih peciva.
- Umesila sam lisnatu pogaču, po receptu svoje mame. Kod nas u kući, u Ruskom Selu kod Kikinde, oduvek se pravila pogača, vasilica, veselica, kako je već zovu u raznim krajevima Srbije. Ona zaslužuje svu pažnju, jer je iskonsko obeležje našeg naroda. Pogača je naš tradicionalni, svečani hleb. Iako se receptura menjala, dodavali su se margarin, puter, jaja, neko je pravi slatku, neko slanu, ona je uvek lepa - objašnjava Dragana.
Ova u rukama vešta Banaćanka, kolegama je pokazala i običaj lomljanje kolača u koji se za Božić stavlja i novčić, koji simbolizuje dobitak i sreću. To je izazvalo posebno oduševljenje.
- Koleginice su se oduševile ukusom, a šefica restorana Anja me je pitala da li bih je pravila za goste. Odmah posle Božića napravila sam prvu pogaču i ona je bila na meniju.
Odmah je zauzela centralno mesto među hlebovima i zemičkama koje takođe pravimo sveže za doručak - prepričava nam Kikinđanka.
Novinarski hleb
DRAGANA je formalno obrazovanje stekla na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U Kikindi se zapaženo bavila novinarstvom, na radiju, televiziji, u novinama. U Nemačku je otišla s porodicom, kada je nakon privatizacije i likvidacije Radio Kikinde ostala bez posla. U početku je radila kao dopisnik za naše medije i danas to radi po potrebi.
Pre tri godine ozbiljnije je ušla u ugostiteljstvo.