BELEZI JUNAKA U 3D FORMATU: U bazi podataka imena, mesta stradanja i upokojenja - digitalna platforma o grobovima srpskih vojnika

M. Marković

17. 01. 2024. u 17:27

VELIKI rad nedri velika dela! Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine "Kajmakčalan" svoje trajanje, dugo gotovo dve decenije, kruniše, ovih dana, svojevrsnim podvigom: potpisuje digitalizovanu priču i to, prvi put, u trodimenzionalnoj formi kao svedočanstvo o grobovima srpskih junaka, koji su se žrtvovali za otadžbinu u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1920.

Foto Privatna arhiva

Posveta slobodarima, koja će danas biti prvi put pred publikom na promociji, u Beogradu u Domu Vojske Srbije, u 14 časova, isijava stotinama imena, belega, mesta stradanja i mesto večnog mira... Imena očeva, rođena prezimena majki i imena potomaka koji ih nisu dočekali...

Foto Privatna arhiva

- Nekome se može učiniti i po koji nepotreban podatak u moru podataka koje smo istražili i objavili vođeni snažnom potrebom kako bi bili putokaz potomcima. Svima nama. Odakle su ti naši dedovi, pradedovi koji su odlučili proboj Solunskog fronta. Gde su im kosti, a gde spomenici. I, gde smo danas - kaže za "Novosti" Miroslav Veličković, jedan od pokretača ovog uzvišenog sećanja na vreme za nauk: kako se vole i brane vekovne vrednosti našeg naroda. - Nama je, prevashodni cilj da svako koje je imao nekog svog u oslobodilačkim ratovima, jednim ulaskom na sajt srpskiratnimemorijali.srb, koji ima ćirilički domen, može da potraži i nađe nekog svog, iz roda, slavnog pretka.

Foto Privatna arhiva

ČAST Miroslav Veličković sa deda Đorđem Mihailovićem

Svaki kadar ovog dragocenog svedočanstva nastao je na nepreglednim poljima ljudske slave i stradanja... U vrhovima planine Nidže, na Kajmakčalanu, pod obroncima Kozjaka, uz drumove strašnih zapisa, ali i na grobljima Srbije na kojima su entuzijasti iz Udruženja odgonetnuli imena sa starih belega pod kojima mir nisu našle kosti ratnika.

Foto Privatna arhiva

ISTRAŽIVANjE Spomen-kosturnica na Kajmakčalanu

- Cilj je da pomognemo potomcima da nađu put, da ne zaborave, da ih osnaži podsećanje na put kojim se ide u budućnost. To nikako nije poziv da prizivamo prošlost i živimo u njoj. Ne, nego da iz nje izdvajamo najbolje - poručuje Veličković.

Dragocena pomoć države

RAD na dokumentaciji o srpskim vojničkim grobljima u digitalnoj formi pomogla je država Srbija. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, iz raspoloživog budžeta, opredelilo je deo novca za ovaj poduhvat. Entuzijasti Udruženja "Kajmakčalan" dobili su ga na javnom konkursu i to im je bila dragocena pomoć. Uvereni su da država Srbija, njena Vlada, odabirom kadrova koji imaju senzibilitet prema našoj istoriji i tradiciji, zaslužuje zahvalnost i poštovanje.

Udruženi sa strukom i naukom, a motivisani dugom prema slavnim precima i epopeji slobode koju su ispisali krvlju, ipak bi manje postigli da se nisu udružili pokrenuti sopstvenom ljubavlju, tradicijom i gorštačkom snagom.

Dođite da ne zaboravimo...

ZA svetlost dana ove dragocene priče zaslužan je Miroslav Veličković. "Novostima" se javio tokom serijala u našem listu o srpskim grobljima u svetu. Serijal je tada, nažalost, već bio pun. Razumeo je. Ali, nije zaboravio. Javio se krajem protekle nedelje da najavi promociju dokumentacije i uputio našoj redakciji pozivnicu, uz kratku poruku: Dođite, da ne zaboravimo...

Udruženje "Kajmakčalan" u ovaj ozbiljni posao uključilo je i stručanjake iz relevantnih republičkih institucija: Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Katedre za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i druge.

- U bespućima u koje se upućujemo s kraja leta, nije moguće da se prokrči put do zaraslih i zaboravljenih spomenika. Tada su nam testere, vile i motike najsigurniji saveznici. Radi se, zaista, u teškim okolnostima. Nas, okupljene oko ove, kako kažete, uzvišene priče. Svakog od nas raduje da smo doneli neku novu, ali sasvim pouzdanu vest o počivalištima naših dedova i pradedova - kaže Veličković.

Foto Privatna arhiva

I, ovo je samo deo priče. Početak. Ono što sledi odgonetnuće mnogi čudesni zapisi iz slavne srpske prošlosti.

Pogledajte više