UZDANICE OTADŽBINE I NARODA: Reporteri "Novosti" sa artiljercima 2. brigade Kopnene vojske

G. ĆIROVIĆ 23. 09. 2023. u 12:00

SLEDEĆI tradiciju i čuvajući tekovine slavnih srpskih artiljeraca, svojih prethodnika u ratovima i pobedama naše vojske u kojima je artiljerija često imala i presudnu ulogu, modernizacijom borbenih sredstava i opreme, kao i usavršavanjem svojih pripadnika, 23. samohodni haubičko-artiljerijski divizion 2. brigade Kopnene vojske (KoV) i danas je uzdanica svoje otadžbine i naroda.

G.Šljivić

U to su se, u kasarni "Jovan Kursula" u kraljevačkom naselju Jarčujak, uverili i reporteri "Novosti" koji su jedno pre podne proveli sa hrabrim, veštim i stručno osposobljenim pripadnicima ove jedinice profesionalnog sastava Vojske Srbije.

G.Šljivić

Posada haubice u sastavu 23. haubičko-artiljerijskog diviziona

Tom prilikom, predstavljena su nam modernizovana, usavršena i savremena sredstva i sistemi roda artiljerije, pre svega samohodne haubice i komandno-oklopni transporter koji se od prošle godine nalaze u sastavu ove jedinice, u potpunosti osposobljene i spremne za izvršavanje svih zadataka.

G.Šljivić

 

 - Modernizacija nam je omogućila da budemo pokretljiviji, brži na vatrenom položaju, da za kratko vreme efikasno ostvarimo vatreni zadatak, potom napustimo položaj, a da nas za to vreme neprijatelj ne otkrije. Svakako je ubrzan proces komandovanja u toku izvršavanja vatrenih zadataka jer je sada prenos podataka digitalizovan, a komande se prenose sistemom radio-uređaja. Uz to, borbena sredstva su klimatizovana što olakšava izvršavanje zadataka i u ekstremnim vremenskim uslovima, i pri veoma visokim i niskim temperaturama - kaže major Vladimir Pavlović, komandant 23. samohodnog haubičko-artiljerijskog diviziona 2. brigade KoV.

G.Šljivić

major Vladimir Pavlović, komandant 23. haubičko-artiljerijskog diviziona 2. brigade KoV

Prema njegovim rečima, pripadnici ove jedinice su minule tri godine učestvovali u svim združeno-taktičkim vežbama Vojske Srbije sa artiljerijsko-bojevim gađanjima. Jedinica je bila u prilici da ispali veliki broj projektila ostvarivši odlične rezultate.

Raška, Novi Pazar, Valjevo...

DRUGA brigada KoV sastoji se od pešadijskih, artiljerijskih, oklopnih, mehanizovanih, logističkih, jedinica inžinjerije i artiljerijsko-raketnih jediniica za protivvazduhoplovna dejstva razmeštenih u Kraljevu, Raški, Novom Pazaru, Požegi i Valjevu.
- Naši zadaci definisani su kroz sve tri misije Vojske Srbije: odbrana Republike Srbije od oružanog ugrožavanja spolja, učešće u izgradnji mira u regionu i svetu i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti - dodaje poručnik Ivan Obreza.

 - Na nedavnoj vežbi koja je održana na Pasuljanskim livadama videli smo na delu, u borbenim uslovima, kako funkcioniše uvezivanje naših modernizovanih sredstava koja uočavaju cilj sa besposadnim daljinski pilotiranim letelicama, odnosno dronovima. Posle ostvarivanja vatre mi smo, praktično, mogli da obavimo preciznu korekturu i to sve preko dronova. To je veliki iskorak, veoma važan za naše artiljerce, jer sada imamo mogućnost da osmatramo neprijatelja i ostvarujemo dejstva, a da ne šaljemo ljude u osmatranje na prvu borbenu liniju - naglašava major.

G.Šljivić

 

Preko podataka dobijenih od dronova, naime, određuju se koordinate cilja, potom se ostvaruje vatreno dejstvo i u slučaju potrebe obavlja korektura.

 - I sve to čak pet puta brže nego do sada, uz višestruko povećanu vatrenu moć - kaže major Pavlović.

G.Šljivić

 

A, pored opremanja jedinica savremenim borbenim sredstvima i opremom, do 15. oktobra aktuelan je konkurs za popunu Kopnene vojske i to pre svega za artiljerijske, izviđačke i oklopne jedinice, upravo one koje su se u prethodnom periodu najviše modernizovale i razvijale.

- Uz mogućnost stručnog usavršavanja, napredovanja i beneficirani radni staž, ovo je častan i odgovoran poziv za sve mladiće i devojke koji žele da postanu pripadnici Vojske Srbije - kaže poručnik bojnog broda Ivan Obreza, oficir za odnose sa javnošću 2. brigade KoV. - Kandidati nisu u obavezi da imaju završen vojni rok, već će posle konkursa biti upućeni na osnovnu vojničku obuku.

G.Šljivić

Komandno-oklopni transporter
Pogledajte više