NAJBOLJI RECEPT ZA POSNE KROFNE: Kada ih budete probali, nećete verovati da u njima nema ni mleka, ni jaja
Ništa kao domaće krofne. A u vreme posta tu je ovaj recept, koji se ukusom ne razlikuje od mrsnog!

Foto: Jutjub/Printskrin/Šta za ručak?
Sastojci:
- Brašno 500 g
- Suvi kvasac 1 kesica
- Mlaka voda 250 ml
- Šećer 100 g
- Vanilin šećer 1 kesica
- So prstohvat
- Ulje 50 ml
- Rendana korica limuna 1
- Šećer u prahu za posipanje
- Ulje za prženje
Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte mlaku vodu, 1 kašiku šećera i suhi kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, ulje i rendanu koricu limuna (ako koristite). Postepeno dodavajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu, oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.
Nakon što testo naraste, premesite ga kratko i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Koristite okrugli rezač ili čašu da izrežete krofne. Preostalo testo ponovo skupite, premesite i ponovo izrežite dok ne iskoristite sve.
U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pazite da ulje nije previše vrelo kako krofne ne bi izgorele spolja a ostale nepečene iznutra. Pažljivo stavite krofne u vrelo ulje i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 2-3 minuta po strani. Izvadite pržene krofne i stavite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja.
Kada se krofne malo ohlade, posipajte ih šećerom u prahu pre serviranja. Poslužite krofne dok su još sveže i tople. Mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana.
(superrecepti)