PITA SA JABUKAMA NA VODI: Uživaćete u svakom zalogaju ovog jeftinog kolača
Napravite mirisnu pitu od jabuka i osladite se pošteno, uz šolju toplog čaja, mleka ili kafe.

Foto: Privatna arhiva
Sastojci:
- 500 grama gotovih kora za pitu
- 1 kilogram jabuka
- 200 mililitara kisele vode
- 1 puna kašika meda
- Po želji suvo grožđe, cimet, orasi…
Priprema:
Kore za pitu odvojite na 5 mesta po 3. Razlistajte kore tako da svaki list bude odvojeno.
Jabuke oljuštite pa izrendajte na krupno rende. Kiselu vodu pomešajte sa medom, dobro promešajte da se voda i med sjedine. Ovom mešavinom sada premažite prvu koru, pa preko prve kore stavite drugu koru. Nju takođe premažite mešavinom, zatim stavite treću koru. I nju premažite mešavinom a onda obilno preko cele kore sipajte jabuke. Dakle, na treću koru stavite jabuke i onda urolajte pažljivo. Rolat odmah premacite na pleh obložen papirom za pečenje.Tako uradite i sa preostalim korama, da dobijemo ukupno 5 rolata. Složenu pitu poprskajte mešavinom vode i meda, pa stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata, to jest dok ne porumeni. Izvadite iz rerne, prekrijte krpom i ostavite da odmori i omekne. Tek onda secite i poslužite uz prah šećer ili po želji.
Rendanim jabukama za još lepši ukus možete dodati rendane orahe, suvo voće, cimet ili neki drugi aromatični začin.
(trpeza)