AKO VOLITE ŠAMPITE, NJIH ĆETE OBOŽAVATI: Indijaneri, sočni kremasti dezert kojem niko ne može da odoli
INDIJANERI su čuveni kolači sa šamom, preliveni čokoladom. Tope se u ustima.
Sastojci:
Za testo:
250 g margarina, isečenog, na sobnoj temperaturi
4 kašike mleka
450 g brašna, prosejanog
100 g kakaoa
2 jajeta
2 žumanca
200 g šećera
Za šam:
300 g šećera
10 belanaca
70 ml vode
Za čokoladnu glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
Recept za indijanere:
Za ovaj kolač pomešajte brašno, šećer, kakao, jaja, mleko i margarin, pa umesite sve ove sastojke, dok ne dobijete testo. Prekrijte ga folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga ga razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini i pomoću modle prečnika 6 cm vadite krugove. Postavite ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite 10 minuta u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni.
Napravite šam tako što ćete da umutite belanca sa 150 g šećera u čvrsti sneg. Treba da mutite oko 20 minuta. Drugu polovinu šećera ušpinujte sa 25 ml vode u gusti sirup. Taj sirup postepeno dodajte u belanca, dok neprekidno mutite. Pomoću poslastičarskog šprica nanosite šam na koru u tri pritiska. Ostavite kolače u frižideru da se stegnu.
Nakon toga otopite čokoladu sa uljem na laganoj vatri. Kolače prekrijte glazurom. Pre serviranja ih držite u frižidru. Uživajte!
(stvar ukusa)