NEODOLJIVO KREMASTO SAVRŠENSTVO: Zimska čokoladna Pavlova torta - Sezonska varijanta najpopularnije torte na svetu

Jovana Vasić 25. 01. 2025. u 13:00

Zimska čokoladna Pavlova torta ima hrskav i iznutra sočan patišpanj, bogat kakaom i zrncima seckane obične čokolade, preliven je debljim slojem belog krema, a odozgo slojem mandarina.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za Patišpanj:

  • 6 velikih belanca
  • 300 grama šećera
  • 3 kašike kakao praha, prosejanog
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 50 grama crne čokolade, sitno iseckane

za preliv:

  • 500 mililitara slatke pavlake
  • 500 grama mandarina
  • 3 kašike crne čokolade, grubo narendane

Priprema:

Za zimsku čokoladnu Pavlova tortu zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Umutite belanca dok se ne stvori sneg, a zatim kašiku po kašiku umutite šećer dok se kolač od belanaca ne učvrsti i ne postane sjajan. Pospite kakao i sirće, i seckanu čokoladu. Zatim lagano preklopite sve, dok se kakao ne umeša dobro. Nanesite na pleh u kalup, zaglađujući stranice i vrh. Stavite u rernu, a zatim odmah smanjite temperaturu na 150°C i pecite oko jedan sat do sat i 15 minuta. Kada je gotovo, trebalo bi da izgleda hrskavo oko ivica i sa strane i da bude suvo odozgo, ali kada dodirnete sredinu, trebalo bi da osetite da je mekano pod prstima. Isključite rernu i lagano otvorite vrata i pustite da se čokoladni beze disk za zimsku čokoladnu Pavlova tortu potpuno ohladi.

Kada budete spremni za serviranje, preokrenite tortu na veliki tanjir sa ravnim dnom. Umutite krem od slatke pavlake da bude gust, ali i dalje mek, i stavite ga na beze, a zatim ga prekrijte mandarinama. Čokoladu grubo narendajte i nasumično pospite po vrhu, puštajući da nešto čokolade padne, na ivicu tanjira.

(stvarukusa)

Pogledajte više