ČOKOLADNA TRILOGIJA: Fenomenalna torta sa tri vrste čokolade

Jovana Vasić 24. 01. 2025. u 15:00

Verujemo da niko ne može da odoli tortama od čokolade.

Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Sastojci:

Za podlogu:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike krompirovog skroba

Za fil:

  • 20 g listova želatina
  • 6 žumanaca
  • 50 g šećera
  • 500 ml mleka
  • ekstrakt vanile
  • 100 g bele čokolade
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 640 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • Čokoladne mrvice

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg sa 100 g šećera u prahu. Žumanca umutite sa preostalim šećerom dok ne dobijete penastu smesu. Špatulom lagano umešajte umućena belanca u smesu od žumanaca. Dodajte kakao i krompirov skrob i promešajte da se sjedini. Pripremljenu smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte špatulom. Prebacite u rernu i pecite na 200 °C 10 minuta. Ispečenu koru za tortu stavite na dasku za sečenje i, uz pomoć kalupa za čizkejk, isecite krug prečnika 24 cm. Prebacite dobijenu koru u kalup za tortu.

U činiju stavite listiće želatina i sipajte vodu. Ostavite na stranu nekoliko minuta. Dodajte žumanca, šećer, mleko i ekstrakt vanile u šerpu i sjedinite. Dodajte želatin dobro oceđen i dobro promešajte dok ne dobijete fil odgovarajuće gustine. Zatim podelite na tri dela. Belu čokoladu otopiti i sipati u prvu trećinu smese. Mešajte da se sjedini. Ponovite postupak sa crnom i mlečnom čokoladom. Pustite da se filovi potpuno ohlade u frižideru.

Umutite slatku pavlaku pa podelite na tri dela. U svaki čokoladni deo umešajte po trećinu šlaga. Preko kore stavite najtamniji fil pa stavite u zamrzivač na 20 minuta. Ponovite postupak sa mlečnom čokoladom. Nakon što prođe, sipajte fil od bele čokolade. Prebacite u frižider na tri sata. Posle tri sata ukrasiti tortu čokoladnim listićima ili čokoladnim mrvicama.

(stvarukusa)

Pogledajte više