RECEPT ZA RAFAELO ROLAT: Neodoljiva poslastica budi sva čula, kao stvorena za slavsku trpezu

Jovana Vasić 19. 01. 2025. u 15:00

Klasik među kolačima i provereno dobar spoj čokolade i kokosa - nema mesta za greške.

Foto: Profimedia

Sastojci:
Za čokoladne kore:

  • Jaja 4
  • Šećer 100 g
  • Brašno 100 g
  • Kakao 30 g
  • Prašak za pecivo 1 kašičica
  • So prstohvat

Za beli krem od kokosa:

  • Mleko 400 ml
  • Šećer 100 g
  • Gustin 50 g
  • Kokos 100 g
  • Maslac 200 g
  • Vanilin šećer 1 kesica

Priprema:

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i ravnomerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, ili dok kora ne bude pečena (proverite čačkalicom). Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i odmah je prebacite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu. Urolajte koru zajedno sa krpom i ostavite da se potpuno ohladi.

U šerpi zagrejte 300 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom dok ne provri. U preostalih 100 ml mleka razmutite gustin dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ovu smesu u provrelo mleko, neprestano mešajući dok se ne zgusne. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kokos. Dobro izmešajte i ostavite da se smesa potpuno ohladi. Kada se smesa ohladi, umutite omekšali maslac dok ne postane kremast, a zatim ga postepeno dodajte u smesu sa kokosom, mešajući dok ne dobijete gladak krem.

Pažljivo odmotajte ohlađenu čokoladnu koru i ravnomerno nanesite beli krem od kokosa preko cele površine. Ponovo urolajte koru, ovaj put bez krpe, formirajući rolat. Umotajte rolat u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stegne. Pre serviranja, po želji pospite rolat šećerom u prahu ili prelijte čokoladnim prelivom. Isecite rolat na kriške i poslužite.

(superrecepti)

Pogledajte više