NAPRAVITE UKUSNU TORTU ZA SVETOG JOVANA: Ledeno carstvo je pravi hit i desert koji će da zauzme centralno mesto na slavskoj trpezi
Torta ledeno carstvo za krsnu slavu Svetog Jovana je prava magija na trpezi.
Sastojci:
- 250 g putera, omekšanog, plus dodatak za kalupe
- 300 g žutog šećera
- 100 g običnog jogurta
- 3 kašike ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 4 jajeta
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g džema od kajsije
Za vrh torte:
- 150 g marcipana
- 100 g prženih badema u listićima
- kakao prah, za posipanje
Za glazuru:
- 200 g putera
- 500 g šećera u prahu
- 75 ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice ekstrakta badema
Za dekoraciju:
- 1 belance
- 100 g šećera
- 8 grančica ruzmarina
- 50 g brusnice
Priprema:
Za tortu ledeno carstvo, prvo premažite maslacem dva okrugla kalupa za torte i obložite ih papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U velikoj posudi umutite puter i šećer pomoću miksera, dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta.
Jogurt, ulje, vanilu i jaja pomešajte u bokalu. Dodajte brašno i ove sastojke u mešavinu putera, zajedno sa prstohvatom soli. Mešajte sve 1-2 minuta dok ne postane glatko i kremasto.
Podelite testo između plehova i poravnajte površine lopaticom. Pecite 25 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se patišpanji za tortu hlade u kalupima 15 minuta, a zatim okrenite na rešetku da se potpuno ohladi.
Pleh obložite papirom za pečenje. Lagano umutite belanca i stavite šećer u posudu. Savijte grančice ruzmarina – to će im pomoći da sednu oko osnove torte. Premažite ili umočite grančice ruzmarina i brusnice u belanca, a zatim premažite šećerom. Otresite višak, zatim položite na poslužavnik i ostavite da se osuši najmanje 1 sat.
Da biste napravili šišarke od badema za vrh torte, podelite marcipan na pet delova i svaki razvaljajte u obliku jajeta. Počevši od šireg kraja, utisnite listiće badema u marcipan pod uglom kako bi izgledali kao šišarka. Pokrijte jednu stranu svake kuglice marcipana na ovaj način, pazeći da ne puknu ljuspice badema. Šišarke marcipana stavite na pleh i lagano pospite kakao prahom. Da biste napravili glazuru od putera za tortu ledeno carstvo, umutite puter, šećer u prahu, mleko, vanilu i ekstrakt badema u velikoj posudi električnom mutilicom ili u mikseru, dok smesa ne postane glatka i kremasta, oko 3 minuta. Stavite jedan patišpanj na postolje za torte ili tanjir i premažite je sa otprilike 6 kašika glazure pomoću noža. Premažite džemom od kajsija, a zatim odozgo stavite drugi patišpanj. Stavite preostalu glazuru na vrh torte i namažite je po vrhu i sa strane. Da biste to napravili, ostružite većinu puter kreme sa strana pomoću noža tako da torta bude blago vidljiva kroz tanak sloj glazure, kao da se uhvatio mraz.
Poređajte grančice ruzmarina oko podnožja torte, a na vrh stavite šišarke i brusnice. Uživajte u torti ledeno carstvo!
(stvarukusa)