NEODOLJIVI ČOKOLADNI RASPUCANCI: Jednostavna poslastica koja će vas oduševiti

Jovana Vasić 23. 01. 2025. u 09:00

Priprema čokoladnih raspucanaca je jednostavna, a rezultat je fantastičan – hrskavi spolja, mekani iznutra, sa bogatim čokoladnim ukusom koji se topi u ustima.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (minimum 50% kakaoa)
  • 150 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 100 g neslanog putera, otopljenog
  • 50 g kakao praha
  • 50 g prah šećera (za posipanje)

Priprema:

U maloj posudi otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Ostavite da se malo ohladi dok pripremate ostale sastojke.

U većoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta, otprilike 3-5 minuta.

U smesu sa jajima dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni puter. Dobro sjedinite sve sastojke. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte ovu mešavinu u tečnu smesu, mešajući dok ne dobijete gustu i lepljivu smesu. Pokrijte posudu sa smesom i stavite je u frižider na najmanje 2 sata, ili čak preko noći. Ovo je ključni korak da bi kolačići dobili svoju karakterističnu teksturu. Kada je smesa ohlađena, uzimajte malu količinu smese i oblikujte kuglice, veličine oraha. Uvaljajte svaku kuglicu u prah šećer, tako da bude ravnomerno prekrivena.

Zagrejte rernu na 180 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Stavite kuglice na pleh, ostavljajući dovoljno prostora između njih, jer će se tokom pečenja proširiti. Pečete ih oko 10-12 minuta, dok ne postanu čvrsti spolja, ali mekani iznutra.

Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu nekoliko minuta pre nego što ih prenesete na rešetku da se potpuno ohlade.

Ovi čokoladni raspucanci će se s vremenom stvrdnuti, a njihov spoljni sloj će postati prelep i krckav, dok će unutrašnjost ostati mekana i sočna.

(ona)

Pogledajte više