BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA: Po receptu DŽejmija Olivera, jednostavan slatkiš za sve prilike

Jovana Vasić 14. 01. 2025. u 18:58

Torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera je aromatična i prepuna ukusa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 225 g putera, sobne temperature, isečenog na kockice, plus dodatak za podmazivanje
  • 450 g jabuka, grubo iseckanih
  • 200 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 velika jajeta, izlupana
  • 150 g brašna bez glutena, plus jedna kašičica
  • 100 g mlevenih badema
  • 1½ kašike praška za pecivo bez glutena
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • 1 prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike oraha
  • 2 kašike smeđeg sitnog šećera

Priprema:

Kako biste napravili ovu tortu zagrejte rernu na 180°. Podmažite dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i obložiti papirom za pečenje. Maslac isecite na kockice, a jabuke grubo iseckajte. Stavite jabuke i puter u blender sa urmama i polovinom suvog grožđa i blendirajte dok se ne sjedine.

Umutite jaja i jednu trećinu umešajte u činiju sa mešavinom jabuka. U posebnoj posudi pomešajte brašno, bademe, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Narendajte muskatni oraščić. Dodajte trećinu u mešavinu jabuka i izmešajte, a zatim nastavite sa dodavanjem i mešanjem mešavine jaja i brašna u naizmeničnim serijama dok se sve ne pomeša.

Završite tako što ćete da umešate preostalo suvo grožđe, pa sipajte u pripremljen kalup za torte. Pomešajte orahe, smeđi šećer i dodatnu kašičicu bezglutenskog brašna u činiji i razbacajte po torti.

Pecite 50 do 60 minuta, dok ne porumeni i ne bude pečena. Ostavite tortu da se hladi u kalupu 10 minuta pre nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Premažite je šlagom i uživajte.

(stvarukusa)

Pogledajte više