PRINCES-KROFNE: Mnogima omiljena poslastica, tope se u ustima
Napravite desert posle kojeg ćete prste da poližete, spoj kremastog i hrskavog.
Sastojci:
za testo:
- 250 ml vode
- 125 g putera
- 2 kašike šećera
- 150 g brašna
- 4 jajeta
za fil:
- 800 ml mleka
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g brašna
- 125 g putera
Priprema:
Pomešajte vodu, puter i šećer i stavite da kuvate dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. Potrebno je da prosejete brašno i potom ga ubacite u toplu smesu i mešajte dok se sve ne sjedini, pa ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte jedno po jedno jaje uz mešanje između njihovog dodavanja. Ovako pripremljenu smesu prebacite u špric za kolače i istiskujte je na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite prostor između istisnute smese jer će narasti. Pecite do 40 minuta na 200 stepeni i jako je važno da u toku pečenja ne otvarate rernu da bi testo bilo vazdušasto.
Za to vreme, dok se testo za princes-krofne peče, stavite pola litra mleka da se greje. U činiji umutite žumanca sa vanilin šećerom, šećerom i brašnom, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte preostalih 300 mililitara mleka i dobro promešajte.
Kada se mleko ugreje, dodajte smesu sa umućenim žumancima i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Kada to postignete, sklonite sa ringle, pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu smesu dodajte puter sobne temperature i dobro umutite mikserom. Kada testo bude gotovo, malo odškrinite vrata rerne i ostavite da se tako hladi. Posle 10 minuta izvadite pleh i svaki komad testa presecite napola.
Donju polovinu testa nafilujte špricom ili kašikom, pa preklopite gornjom polovinom. Po želji pospite šećer u prahu.
(ona)