PRINCES-KROFNE: Mnogima omiljena poslastica, tope se u ustima

Jovana Vasić 14. 01. 2025. u 15:00

Napravite desert posle kojeg ćete prste da poližete, spoj kremastog i hrskavog.

PRINCES-KROFNE: Mnogima omiljena poslastica, tope se u ustima

Foto: Jutjub/Printskrin/Home Made Recipes

Sastojci:
za testo:

  • 250 ml vode
  • 125 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta

za fil:

  • 800 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 125 g putera

Priprema:

Pomešajte vodu, puter i šećer i stavite da kuvate dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. Potrebno je da prosejete brašno i potom ga ubacite u toplu smesu i mešajte dok se sve ne sjedini, pa ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte jedno po jedno jaje uz mešanje između njihovog dodavanja. Ovako pripremljenu smesu prebacite u špric za kolače i istiskujte je na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite prostor između istisnute smese jer će narasti. Pecite do 40 minuta na 200 stepeni i jako je važno da u toku pečenja ne otvarate rernu da bi testo bilo vazdušasto.

Za to vreme, dok se testo za princes-krofne peče, stavite pola litra mleka da se greje. U činiji umutite žumanca sa vanilin šećerom, šećerom i brašnom, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte preostalih 300 mililitara mleka i dobro promešajte.

Kada se mleko ugreje, dodajte smesu sa umućenim žumancima i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Kada to postignete, sklonite sa ringle, pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U ohlađenu smesu dodajte puter sobne temperature i dobro umutite mikserom. Kada testo bude gotovo, malo odškrinite vrata rerne i ostavite da se tako hladi. Posle 10 minuta izvadite pleh i svaki komad testa presecite napola.

Donju polovinu testa nafilujte špricom ili kašikom, pa preklopite gornjom polovinom. Po želji pospite šećer u prahu.

(ona)

Pogledajte više