ŽERBO ROLAT: Jedan od onih starinskih neodoljivih poslastica kojima je teško odoleti

Jovana Vasić 12. 01. 2025. u 11:00

Uživajte u omiljenoj poslastici neodoljivog ukusa.

Foto: Profimedia

Sastojci:

Za testo:

  • Brašno 500 g
  • Maslac 250 g
  • Šećer 100 g
  • Jaje 1
  • Prašak za pecivo 1 kesica
  • Vanilin šećer 1
  • Mleko 200 ml
  • So prstohvat

za fil:

  • Mleveni orasi 300 g
  • Šećer 200 g
  • Džem od kajsija 200 g

za glazuru:

  • Čokolada za kuvanje 200 g
  • Ulje 2 kašike

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na tri jednaka dela.

Pomešajte mlevene orahe i šećer. Razvucite prvi deo testa na veličinu pleha (otprilike 30x40 cm) i stavite ga na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Premažite testo polovinom džema, a zatim pospite polovinom smese od oraha i šećera. Razvucite drugi deo testa i stavite ga preko prvog sloja, pa ponovite postupak sa džemom i smesom od oraha. Na kraju, razvucite treći deo testa i stavite ga na vrh.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe. Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomerno je rasporedite. Kada se glazura stegne, isecite kolač i poslužite.

(superrecepti)

Pogledajte više