ŽERBO ROLAT: Jedan od onih starinskih neodoljivih poslastica kojima je teško odoleti
Uživajte u omiljenoj poslastici neodoljivog ukusa.
Sastojci:
Za testo:
- Brašno 500 g
- Maslac 250 g
- Šećer 100 g
- Jaje 1
- Prašak za pecivo 1 kesica
- Vanilin šećer 1
- Mleko 200 ml
- So prstohvat
za fil:
- Mleveni orasi 300 g
- Šećer 200 g
- Džem od kajsija 200 g
za glazuru:
- Čokolada za kuvanje 200 g
- Ulje 2 kašike
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte maslac i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na tri jednaka dela.
Pomešajte mlevene orahe i šećer. Razvucite prvi deo testa na veličinu pleha (otprilike 30x40 cm) i stavite ga na dno pleha obloženog papirom za pečenje. Premažite testo polovinom džema, a zatim pospite polovinom smese od oraha i šećera. Razvucite drugi deo testa i stavite ga preko prvog sloja, pa ponovite postupak sa džemom i smesom od oraha. Na kraju, razvucite treći deo testa i stavite ga na vrh.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok testo ne postane zlatno smeđe. Otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Prelijte glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomerno je rasporedite. Kada se glazura stegne, isecite kolač i poslužite.
(superrecepti)